OMG! Een vrouw is kandidaat senior partner in de 'Magic Circle'

Ook in advocatenland breekt 2016 aan. Voor het eerst in de geschiedenis is er een vrouw genomineerd voor de functie van senior partner bij een kantoor van de 'Magic Circle'. Voor de wat minder juridisch geschoolden: dit is een term voor vijf grote advocatenkantoren, geen World-of-Warcraft clan. Aedamar Comiskey is een van oorsprong Ierse M&A advocaat die bij Linklaters werkt. De Nederlandse vestiging hiervan is relatief klein en komt op plek 35.

Comiskey heeft inmiddels een goede track record opgebouwd. Jet Bussemaker zou spontaan de bestuurstafel van elk groot advocatenkantoor doormidden zagen als zij kon beïnvloeden hoeveel vrouwelijke advocaten in de 'Magic Circle' aan de top komen, want nu zijn dat er dus nul. De grootste vijf advocatenkantoren van deze wereld hebben geen enkele vrouw in de top. Om dit te verbeteren wordt er - as we speak - een conferentie gehouden voor vrouwelijke advocaten. 

Volgens recent onderzoek van fulltime feminist Melissa Sandgren (Twitter: @OnFeminism) is de oorzaak te zoeken in de verkeerde cultuur die mannelijke advocaten scheppen. Mannen zijn meritocratische wezens en daarom zijn zij strenger tegenover vrouwelijke collega's dan mannelijke. Ook worden vrouwen vaker bekritiseerd in beoordelingsgesprekken. Haar rapport werd direct overgenomen door het World Economic Forum en zal ongetwijfeld nog een aantal maal voorbij komen in ingewikkelde gender-diversificatie brainstormmiddagen. 

In Nederland ontstond onlangs nog ophef toen Advocatie.nl (Telegraaf van de vakliteratuur, dixit Mariëlle van Essen) een foto plaatste van een advocatenkantoor met alleen vrouwen en de tekst: 'Advocatenkantoor of escortbureau'? Dit werd ze niet in dank afgenomen. 

Gratis tip van 925 aan de grote advocatenkantoren; laat die vrouwen nou eens toe in jullie verstofte bestuurskamers. Kun je minder vieze grapjes maken maar hoor je wel weer thuis in de 21e eeuw.