Aziz, Ali en Shafih draaien met AirBnB en sociale huurwoningen backpacktoeristen een poot uit

Goed bezig, Aziz! Of moeten we 'Mirab' zeggen? Zoals je wellicht wist vinden we dat Amsterdam een beetje druk aan het worden is. Hordes toeristen met rugzakjes maken de stad onveilig, op huurfietsjes hobbelend van de ene coffeeshop naar de andere. Mirab doet er iets aan. Door toeristen in sociale huurwoningen op stapelbedden te dumpen (en dat er niet bij te vermelden) slaan we twee vliegen in één klap. De slechte reviews hebben een afschrikwekkende werking op nieuwe toeristen dus met geluk blijven die weg. Verder haalt het Airbnb omlaag, want de verhuursite heeft niet door dat er sprake is van identiteitsfraude. Zo is het een kwestie van tijd voordat illegale verhuur in sociale huurwoningen in Amsterdam-West via deze site voorbij is. Die kent immers alleen maar verliezers, op Mirab en zijn neven na dan.

Op Airbnb barst het van de aanbiedingen met een luchtje. Ofwel het zijn woningen die helemaal niet verhuurd mogen worden, ofwel de aanbieding is fake. Taxichauffeur en ROC-student 'Mirab' klust lekker bij op Airbnb, met zeven 'appartementen' voor de prijsbewuste toerist. Wat valt op? Inderdaad, dezelfde afbeelding bij verschillende aanbiedingen. Hier een bloemlezing uit de reviews, meer helemaal onderaan. Conclusie: 1) er is helemaal geen 'Mirab', hij heeft wel veel 'neven', 2) het zijn allemaal taxichauffeurs die flink rekenen en 3) Het trio heeft een reeks sociale huurwoningen waartussen mensen heen en weer worden gependeld. Gasten slapen op matjes op de grond met allemaal groepen door mekaar, sommige omschrijven het als een nuttige 'vluchtelingenervaring'.

Vrouwen liggen tussen onbekende mannen en verhuurders hebben gaten in de muur gemaakt, zodat ze de vrouwen 's nachts in de gaten kunnen houden. Ook vervelend voor de vrouwelijke gasten is dat ze reageerden op een ruimte die wel afgesloten kon worden, in plaats daarvan liggen de jonge cosmopolieten tussen dronken Polen die langer bleven dan afgesproken. Soms geeft het zoveel ruzie dat de buren maar de politie bellen. Douchen kunnen de dames ook niet, behalve in de wasbak in de keuken die ook niet af te sluiten is. 

Wie is 'Mirab' eigenlijk? Vreemde naam ook. De 'neven' hebben namen die oriëntaals aandoen maar 'Mirab' is een exotische schattige meisjesnaam. 

'Mirab' blijkt niemand anders te zijn dan de jongste parlementariër van Afghanistan. Lijkt ons moeilijk voor te stellen want de laatste heeft een goede reputatie. Dus ofwel we hebben een bijklussende Afghaanse politicus, ofwel het gaat hier om Nedermocro's die met honderden tegelijk buitenlandse toeristen een poot uitdraaien. Om daarmee weg te komen gappen ze de identiteit van een gerespecteerde politicus en Airbnb en de gemeente tuinen erin. Hoe komen we er nu achter hoe dit precies in mekaar zit? Inderdaad, we hebben een weekendje 'Amsterdam' geboekt bij 'Mirab' maar onder een naam die we hier even niet noemen. 

Heel Airbnb staat vol met dit soort nepaanbiedingen. We gaan deze zomer eens op vakantie in eigen stad om te zien hoe deze markt precies in elkaar zit. Dus, Mirab, kom je me dit weekend bij de Halal Fried Chicken halen? Zin in! Ons niet een uur laten wachten hoor, we komen 'helemaal uit Barcelona!'