Deurwaarder die familiekat afpakt is zwaar verlieslatend

Is een dier een 'vermogensbestandsdeel' of een onderdeel van een gezin? Deurwaarder Henry Overdevest neemt een familie uit Zoetermeer flink te grazen: met de inboedel wordt zelfs de familiekat geveild, om een openstaande vordering te voldoen. Moet een deurwaarder coulance opbrengen of vervalt door het hebben van schulden het recht op het houden van een huisdier? Het lijkt op het laatste. 'De kat kan zomaar honderden euro's opleveren'.

Lezersvraag: waarom schrijven jullie niet eens over de incasso-maffia, want 's lands deurwaarders houden er vreemde praktijken op na. Antwoord: we zitten een beetje vol, maar het staat op de agenda. In Nederland is iets bijzonders gaande. Door de crisis hebben incassobureau's het moeilijk, omdat meer en meer mensen hun vordering niet kunnen afbetalen, ook al ligt er beslag op een kat. Daarnaast is er een conflict met de politie. Die weigert nog langer incassobureau's te helpen bij ontruimingen. Daarom zitten ze met lange wachtlijsten en krijgen ze hun centjes nóg later binnen.

Zo maken incassobureau's verlies en voor deze kattenpakker is het niet anders. De post 'overige reserves' daalt van € 330.000 maar € 186.000, wat betekent dat er een verlies is gemaakt van € 144.000. Een kat in het nauw maakt rare sprongen.