Marlijn Lenselink krijgt € 179.897,00 en 15 procent salarisverhoging bij falende zorgclub Beweging 3.0

Omdat een groep demente bejaarden uit Amersfoort compleet verstoken blijft van zorg, stuurde het personeel van de vestiging een brandbrief naar het eigen management. Iedereen boos, maar wij voorspellen dat het een trend gaat worden. Door het uitkleden van de arbeidscontracten ontstaat er een extreme flex-cultuur, waarin niemand vast werk heeft, zich niet aan een werkomgeving kan of wil binden en het regelmatig zal gebeuren dat er op bepaalde plekken simpelweg niemand de verantwoordelijkheid komt nemen. De verantwoordelijk directeur van deze instelling, 'Beweging 3.0' (?!?) kreeg hier evenwel een salarisverhoging van vijftien procent (plus leasebak van dik een halve ton) voor en laat Rutte lachend achter zich. 

Goed, deze mail spreekt boekdelen. De jaarrekening van 2014 kunt u hier downloaden. Beweging 3.0 heeft een naam die zweverig aandoet, maar directeur Marlijn Lenselink heeft de organisatie strak onder controle. Ook bij een dalende opbrengst (bezuinigingen) blijft de winst stabiel, op zo'n € 2 miljoen per jaar. Daar maken mensen zich wel eens boos om, een zorgstichting die winst maakt, maar het kan de continuïteit garanderen en het bedrag is minder dan twee procent van alle gemaakte kosten. De winsten blijven in de organisatie en zorgen ervoor dat de solvabiliteit toeneemt: bij eenzelfde hoeveel bankschuld (dik € 36 miljoen) heeft de organisatie dan meer eigen vermogen. 

Vervelender is dat het aantal flexkrachten met 50 procent toeneemt ('personeel niet in loondienst') en dat gaat ten koste van de vaste krachten. Zo sluipt de doorgeslagen flexibilisering de organisatie in, waarbij personeel geen vaste contracten meer heeft. In plaats daarvan melden ze zich bij een uitzendbureau, of werken ze vanuit een nul-urencontract bij het eigen flexbureau en worden ze elke week ergens anders 'weggepland'. Een veelgehoorde klacht van dit personeel is dat de kosten van levensonderhoud toenemen, terwijl ze door alle klusjes links en rechts nooit aan de gewenste 40 uur per week komen. Als het personeel betreft dat wel voor een vast aantal uren wordt betaald, dan breken de planners hun hoofd er weer over hoe ze iemand voor al die uren wegzetten. Het idee dat een verpleger of verpleegster uit idealisme bij een zorginstelling gaat werken, een fatsoenlijk en stabiel salaris krijgt tot aan het pensioen, en als compensatie voor de onvermijdelijk geringe gage wel enige zekerheid geboden krijgt en zo ook een band met de instelling en de zorgbehoevenden opbouwt, dat is inmiddels ouderwets. Iedereen moet 'flexibel zijn'. Onder die omstandigheden is het overigens onmogelijk om een normaal pensioen op te bouwen (ziehier onze reeks met Café Weltschmerz over dit onderwerp), maar dat terzijde. 

Toch slaagt Lenselink erin zichzelf een goed salaris te betalen: € 179.897,00 in 2014, er zijn geen recentere cijfers. Dat is een fikse verhoging ten opzichte van 2013, toen ze meer personeel onder zich had en € 158.305,00 verdiende. Ze gaat er dus dik vijftien procent op vooruit, met een leasebak van € 52.894. Gegeven dat ze van haar personeel vraagt om flexibeler te worden, en dat wil echt helemaal niemand, is dit toch niet echt verstandig te noemen.