Hout-Brox overgenomen door krankzinnig succesvolle Belgische retailmiljonair

Geld verdienen met retail, het kan wél. Of de verZalandoïsering van dameskledingsector heeft in België nog niet toegeslagen, dat kan ook. De '80s hebben Canada immers ook pas in 1992 bereikt. Hoe dan ook, de ingestorte keten Hout-Brox heeft een reddende engel gevonden, in de vorm van het Belgische Shop Invest. Maar wie is dat?

Hout-Brox raakte in de problemen door de combinatie van een dalende omzet met een onmogelijkheid om de kosten te drukken, kenmerkend voor bedrijven met veel vaste lasten zoals kledingzaken. Uiteindelijk vreet het verlies het eigen vermogen aan, net zo lang totdat de rechter het faillissement uitspreekt. De oprichtersfamilie was nog zo vriendelijk om geld in de agioreserve te stoppen, maar ook dat mocht niet baten.

Hoe anders is dat bij het Belgische Shop Invest gesteld, de partij die volgens de laatste berichten de Nederlandse keten gaat overnemen. Shop Invest heeft een aantal Belgische ketens opgeslorpt (zo heet dat daar), waaronder ECG en E5 en anders dan in Nederland doen deze retailketens het uitstekend. Shop Invest slaagt er in sommige jaren in een return on equity te bereiken van 100 procent, wat in bijna geen enkele sector zomaar haalbaar is: laat staan retail, dat zwaar onder druk staat door online shoppen. 

Shop Invest is (gedeeltelijk) in handen van ondernemer Etienne Kaesteker, een selfmade ondernemer die sinds de jaren '70 bekend is (in Belgiē) met modeketen E5. Zijn vermogen wordt op € 83 miljoen geschat, waarmee hij de op 179-na rijkste Belg is. Kinderen heeft de weduwnaar niet, dus het is een raadsel wat er na zijn overlijden met dat kapitaal gebeurt. Zelf zegt hij, cynisch genoeg, dat hij 'wel geld en ervaring maar geen toekomst' heeft. 

Kaesteker valt op met zijn prudente investeringsbeleid: hij heeft zeer doelbewust geen schulden gemaakt, dus die kunnen hem ook niet de kop kosten. Met een minimale rente en een vastgoedportefeuille als mogelijk onderpand kan Kaesteker een grote slag slaan op de Nederlandse retailmarkt, wat we hem de komende maanden of jaren zeker wel zien doen.