Hoge inkomens zijn NIET kampioen steun trekken met hun hypotheekrenteaftrek

Niet dat we alle fouten uit de kwaliteitsmedia moeten of kunnen corrigeren, maar hier kregen we heel veel boze brieven over. De Volkskrant heeft een heuse 'wetenschapsredacteur'  die weet te melden dat het de hoge inkomens met een koophuis zijn die het meeste geld van de staat vangen. Klopt dat? Ja en nee maar vooral nee. 

Het klopt dat de staat meer geld kwijt is aan hypotheekrenteaftrek dan aan bijvoorbeeld de bijstand. Maar de schrijver vergeet dat de hoogte van de aftrek afhankelijk is van de belastingschijf waar de aanvrager inzit. En die is weer hoger naarmate er meer wordt verdiend en de ontvanger van de aftrek meer belasting betaalt. Hoe ziet die verdeling er in Nederland uit?

De overheid haalt per jaar dik € 80 miljard aan inkomstenbelasting op. Daarvan wordt niet minder dan 64 procent door de 25 procent hoogste inkomens betaald. Als de teruggaaf proportioneel met de inning loopt, krijgen de hoogste inkomens inderdaad een kleine € 10 miljard aan hypotheekrenteaftrek terug. Maar daar moeten ze wel eerst € 55 miljard aan inkomstenbelasting voor betalen. De genoemde groep is dus niet kampioen handje ophouden, maar kampioen afdragen. Daar krijgen ze in de vorm van hypotheekrenteaftrek een goedmakertje voor terug and that's how the cookie crumbles.