Orlando-terrorist Omar Mateen doet aandeel werkgever G4S kelderen

De voormalig werkgever valt waarschijnlijk niets aan te rekenen, maar dat maakt in een emotiegedreven wereld niet uit. Vandaag werd duidelijk dat Omar Mateen, de man die naar het zich laat aanzien de aanslag in Orlando pleegde, nota bijna bij beveiligingsbedrijf G4S heeft leren schieten. Hij had overigens eigenlijk bij de politie willen werken. 

Dat maakte het in Londen genoteerde bedrijf vandaag bekend, als reactie op speculaties. Het persbericht merkt op dat Mateen in 2007 gescreend is, een procedure die zonder problemen jaarlijks werd herhaald. In 2013 werd zijn contract niet verlengd en helaas wordt nergens duidelijk gemaakt waarom niet. G4S wast zijn handen dus in onschuld, maar het blijft wel problematisch. G4S heeft 620.000 werknemers in 110 landen en is £ 2,75 miljard waard. Tenminste, tot vrijdag. Het bedrijf heeft in een dag £ 137 miljoen aan marktwaarde verloren. Mateen is daarmee verantwoordelijk voor de grootste severance payment ooit. Maar daar hoeft het niet bij te blijven. 

Mateen werd tijdens diens dienstverband (waarbij hij gewapend was) onderzocht door de FBI. Dan is het kennelijk nog steeds mogelijk om bij G4S te werken. Aan de andere kant is het lastig uit te leggen waarom de FBI hem vrij laat rondlopen, wetende dat hij een wandelende tijdbom is. G4S heeft 50.000 Amerikanen op de loonlijst staan die aan klussen voor de overheid werken. Het wordt lastig deze te verlengen of uit te breiden, als de naam 'G4S' geassocieerd wordt met vuurwapengevaarlijke mad men, terecht of niet. G4S had al een zwaar jaar, sinds 1 januari is het aandeel met 20 procent gedaald en daarvan komt een kwart voor rekening van vandaag. Het heeft even lager gestaan, dus het dieptepunt lijkt bereikt te zijn. 

Sowieso is het de vraag of we er blij mee moeten zijn dat de politie allerlei taken afstoot naar vage beveiligingsbedrijven wiens mandaat grondwettelijk niet duidelijk is. Zo heeft de VS gevangenissen die gerund worden door boeren en laat het Blackwater halve oorlogen uitvoeren. Ook in Nederland krijgen we allerlei hele en halve agenten erbij, in de vorm van BOA's. En ook hier wordt de roep om geldlopers te bewapenen steeds luider. Daar moeten we misschien nog eens goed over nadenken, voordat we de keuze impliciet reeds maken, simpelweg door de politie weg te bezuinigen.