Selçuk Öztürk krijgt borg van € 280.000 van de overheid voor omstreden vastgoed-ABC

Er mag ook niks meer. Selçuk Öztürk van DENK wil graag een hotel met dertig kamers openen in Roermond. Daartoe koopt hij voor € 410.000 een pand dat twee jaar eerder op een bedrag van 50 procent meer werd getaxeerd, zo ontdekte NRC Handelsblad. Hoe financiert een (dan nog) eenvoudig gemeenteraadslid zo'n transactie? Met een hypotheek van € 1,25 miljoen groot. Daarbij dient ook het woonhuis van Öztürk als onderpand, dat niet meer dan twee ton waard zal zijn. Het is wel Limburg. Vervolgens maakt de onderneming verlies en moeten we vrezen voor de continuïteit. Gelukkig is er een reddende engel, die een borgtocht van € 280.000 verstrekt. 

Dat is, vreemd genoeg, de Staat der Nederlanden. Om het hotel te expoiteren gebruikt Öztürk het bedrijf Denk Management bv. Helaas maakt dat verlies en is de met schulden overladen onderneming technisch failliet. 

Öztürk schrijft in zijn jaarverslag dat de continuïteit wel gewaarborgd is, dankzij de verwachtingen én de betrokkenheid van de partners. 

Om onduidelijke redenen garandeert de overheid de schulden van de onderneming voor een bedrag van € 280.000. 

Zo'n borgstelling voor het MKB maakt het makkelijker om geld te lenen en te investeren. Het is een maatregel van de overheid om de economie aan te jagen. Om te voorkomen dat er met zo'n borgstelling een vastgoedbubbel wordt gecreërd, zijn bedrijven die investeren in onroerend goed uitgesloten van deelname. De criteria staan op de site van RVO, de desbetreffende subsidieverstrekker.

Toch geeft Öztürk onomwonden aan in vastgoed te investeren, staat gewoon in het jaarverslag (onder). Als deze borgstelling dus wordt gebruikt op een manier die niet de bedoeling was, dan zijn er twee verklaringen.Öztürk krijgt de borgstelling en gebruikt hem vervolgens voor een ander doel, of RVO had hem niet zo mogen verstrekken. Wordt vervolgd. 

Özturk doet het dus slim, waarschijnlijk heeft hij dit soort geintjes afgekeken van zijn vrienden Piet van Pol en Jos van Rey. Niet zeuren dus over DENK en Öztürk, de beste man is een toonbeeld van integratie in het Limburgse.