Moldavische premier (vriendje Van Rompuy en de Moldavische maffiabankier) tot 9 jaar veroordeeld voor megadiefstal

Als er een ding niet in de associatieverdragen staat die we sloten met Moldavië en Oekraïne, dan is het wel de bestrijding van corruptie. Niet zo gek, we sloten de verdragen dan ook met de maffiose elite van dat land. Holleeder vraag je ook niet of hij Heineken drinkt. 

Een jaar cel voor elke € 100 miljoen die hij gestolen heeft. Vlad Filat, voormalig premier van Moldavië, mag negen jaartjes brommen, zo oordeelde de rechter zojuist. Pijnlijk: juist met deze man hebben we een contract gesloten om corruptie in Moldavië te bestrijden. Dat was een van onze grootste kritiekpunten tegen de associatieverdragen met deze landen: we hebben ze met de de verkeerde mensen afgesloten. Hier leest u alles over Vlad Filat. Zijn vriendje, Vladimir Plahotniuc, zit echter nog steeds op de Rozengracht. 

En, niet te vergeten, het gesprek met Thierry Baudet en Jan Roos over het Moldavische maffiabankieren. Zeg, zijn jullie nu allemaal een stelletje xenofoben dat kost wat kost de grenzen dicht wil houden? Nee. Maar de oneindige naïviteit waarmee Europese enthousiastelingen hun hoop vestigen op open grenzen is schadelijk. Natuurlijk is het fijn als een Moldavische conservatoriumstudent hier visumvrij naartoe kan komen. Gezellig. Maar de kans is groot dat je bij te optimistisch uitgevoerde integratie met failed states, de problemen van zo'n arm land, zoals de krankzinnige corruptie, erbij krijgt. Over die mogelijkheid is in de genoemde assocatieverdragen niet eens nagedacht. En zittend op diezelfde roze wolk gaan we verder integreren met Albanië, Bosnië, Kroatië, Oekraïne en Turkije. Begrijpt u onze zorg? Affijn, hier een zesdelige reeks over Moldavisch maffiabankieren. Hoe werkt dat eigenlijk? Mind you: € 900 miljoen gappen, dat is een tiende van het nationaal inkomen.

Plus: hoe Oekraïne onze regering op soortgelijke wijze corrumpeert.