Voor € 24,5 miljoen heeft u duizend vierkante meter op de Dam (en dat moet u niet willen)

'Stelt u zich eens voor: de mogelijkheid om een magnifiek appartement te verwerven op dé toplocatie van Amsterdam. Een appartement dat helemaal is vormgegeven naar uw wensen – rond uw leven. De omvang, indeling en inrichting: u bepaalt het zelf. U wilt een penthouse van duizend vierkante meter? Het kan. En dat is niet het enige.' Inderdaad. Het kost een beetje boel veel

Verwelius Bouw kennen we als een voorzichtig bedrijf: geen gekke risico's nemen met geleend geld. Daarom zijn ze ook relatief goed uit de kredietcrisis gekomen, in vergelijking met andere partijen. Toch hebben ze het plan opgevat om een giga-penthouse op het dak van het kantoorgebouw op de Dam neer te zetten. Bij een centi-hectare aan patspaleis bedraagt de vraagprijs slechts €24,5 miljoen.

Voor dat geld krijgt vijftien kamers (zeven slaapkamers) met drie badkamers en vier aparte toiletjes, twee jacuzzi's, een stoombad, drie ligbaden en drie douches. En daar gaat het fout. Als u toch € 24,5 miljoen kunt missen, wat heeft u dan aan zoveel douches etc. tegelijkertijd? Na jaren keihard ellebogenwerk is de beloning dat u onder negen douches tegelijk kunt staan? Voor zoveel geld koopt u het dubbele aan ruimte in 't Gooi maar dan heeft u geen brakende Britten en corpsballen van het om de hoek gelegen ASC in het portiek. Ergo, zeven slaapkamers, dat betekent ofwel dat u een harem start (dat gebeurt vaker dan menig lezer denkt), ofwel dat u genen wilt verspreiden. Met name in het laatste geval is dit geen optimale locatie. 

U zit immers op de hoek van de Oude Wallen. Helemaal leuk en spannend, maar geen plek waar u de kids buiten laat spelen. Ook de nieuwste aanwinsten van UkranianFriendFinder.ru beginnen hip te worden en willen ondanks uw vermogen toch uw kroost per bakfiets naar de Montessorischool brengen. Ergo, voor een harem is de meterprijs te hoog en voor een gezin is de kwaliteit van de buurt veel en veel te laag. Dat koning Willy aan de overkant slaapt zegt niks, de Dam is een toeristische hel met laagwaardig vermaak waar Amsterdam zich diep voor moet schamen. 

De enige gegadigde lijkt ons daarom minder sjieke nouveau riche te zijn dat een dergelijk object in een keer kan aftikken. Dan komen we bij onze Moldavische, Oekraïense en Russische vrienden uit waarvoor we ook niet trots hoeven te zijn dat we die onderdak bieden in onze hoofdstad. Kortom, DAM3, wordt de nieuwe schandplek van de stad, eentje waar de fatsoenlijke burger voor wegkijkt. Maar goed, die komt daar toch al niet meer in de buurt.