Waarom Italië ons op zeer korte termijn in nieuwe kredietcrisis gaat storten (voor zover die over was)

We roepen het al een tijdje, maar deze laatste weken begint de situatie echt nijpend te worden. We staan aan de vooravond van een nieuwe grote crisis en het wordt tijd dat we daar eerlijk over gaan worden. Want eigenlijk is de vorige crisis nooit opgelost, daar is niet eens een begin mee gemaakt. 

Dit gesprek kost drie kwartier en dan heeft u ook niks. Even iets anders. Kent u het spelletje: zoeken met vier letters? Laten we dat vandaag eens op Twitter doen.

Kennelijk houden 'Dijsselbloem' en 'Italiaanse banken' de mensen bezig. Maar toch hoeven we ons geen zorgen te maken, er is geen acute crisis. 

En al het geld van de Grieken komt terug, met rente. Als u sussende woorden hoort, dan is het tijd om een Kalashnikov bij de Albanees of Moldaviër in Amsterdam-West te bestellen, die krengen kosten vandaag de dag bijna niets meer. Maar er is geen reden om niet ongerust te zijn. In een jaar tijd is er 80 procent van de beurswaarde van Monte dei Paschi die Siena verdwenen. Alle reden tot paniek dus, volgens de insiders tenminste.

Italië is een zogeheten founding father van de euro, daarom mocht het niet op een manier geschoren worden die bij de Grieken wel normaal werd geacht. Dan zou namelijk het idee verdwenen dat Europa op drie stevige fundamenten is gebouwd, namelijk Berlijn, Parijs en Rome. Het laatste land is net zo blut als Griekenland maar dat erkennen werd niet opportuun geacht. Daarom mag het Italiaanse bankwezen gewoon doormodderen, iedereen in de waan latend dat er niets aan de hand is. Maar door de ogen te sluiten verdwijnen de problemen niet. 

De komende dagen of zelfs uren wordt er een reddingsplan gemaakt dat de belastingbetaler geld gaat kosten. Ofwel de ECB of ESM gaan aandelen in Italiaanse banken kopen, wat compleet in strijd met de Europese grondwet maar niet met de eigen statuten zou zijn. Die tegenstrijdigheid is er die wel al jaren accepteren dus als er iets vanuit deze hoek gaat gebeuren had u erop kunnen wachten. Italië kan ook de eigen staatskas aanspreken (wat ook illegaal is, net als de aanwezigheid van dat land in de euro) maar dat land wordt monetair door de ECB gefinancierd dus dat komt neer op de vorige oplossing. Een bail-in is ook mogelijk, waarbij pensioenspaarders uit Italië zelf gaan bloeden. Dat is redelijker, maar Premier Renzi is een socialist dus you do the math

1) De schuldenscrisis is een gevolg van de euro en niets anders
Nog twee dingen, ter bronvermelding. De externe schuld als percentage van de economie in Griekenland explodeert sinds het land in de euro zit, daarvoor durfden investeerders het nooit meer dan de helft van de economie uit te lenen. Sinds 2002 is die prudentie verdwenen en is het hek van de dam, wat kredietverlening betreft. Gaat het mis met de Grieken, dan lappen die kazen wel, was de teneur onder de bankiers. En ziedaar. 


2) We zijn nog niet eens begonnen met het fixen van de vorige crisis
Ja, lekker negatief over de euro, zo kennen we jullie weer. Maar die externe schuld wordt toch wel terugbetaald? Sinds 2012 is Griekenland een kolonie van Brussel en hebben we de begroting van het land strak onder controle. Dat betekent dat we onze Noord-Europese magic op het land loslaten waardoor het snel gezond zal zijn en we alle centjes met rente terugkrijgen. Toch? Nee. De schuld is exact even hoog als in 2010, we hebben niets bereikt.


Om de zeven of acht jaar krijgen we sowieso een recessie. Dat gebeurt nu, en dat terwijl we van de vorige de gevolgen, laat staan de oorzaak nog niet eens hebben aangepakt. Sorry lieve lezers, het is niet anders. 

Klik hier voor een studie over die Griekse externe schuld. De centrale bank van Griekenland stelde deze data ter beschikking, deze worden ook in het interview gebruikt. gross_external_debt_positiondata_2.xls