Student wordt in 2017 stukbezuinigd, begrip 'studentenleven' raken we misschien wel kwijt

'Eigenlijk ben ik elke dag dronken'. Deze student die we op een gezellig Amsterdams terras spreken doet het nog zoals het heurt, maar dat kon wel eens snel verleden tijd zijn. Terug naar de discussie over de 'ombuiglijst' voor de verkiezingen van volgend jaar. Haagse ambtenaren hebben een lijstje gemaakt met dingen waar op bezuinigd kan worden, voor een totaalbedrag van € 50 miljard. Het is dan aan de partijen om te shoppen op eigen speerpunten. In deel 1 en deel 2 zagen we dat de politie en de landmacht eraan gaan, omdat het kabinet veiligheid en stabiliteit incalculeert. Deel drie ging over familiebedrijven, die een reeks fiscale voordelen bij erven van het bedrijf mogelijk gaan verliezen. In de vorige drie delen wordt ook de systematiek uitgelegd, beter leest die eerst eventjes. 

 Het woord 'student' komt in het document met voorstellen precies honderd keer voor en dat is veel. Studenten zijn gewoon de klos, zoveel is duidelijk. 

Niet alleen moeten studenten 'meer verantwoordelijkheid' gaan nemen, ook de OV-jaarkaart staat op de tocht en het collegegeld gaat omhoog. 

Verder moet er gesneden worden in onderzoek, eigenlijk zonder opgaaf van reden. Kennelijk 'omdat het kan' zoals onze roze vrienden het omschrijven. 

Ook worden 'kwetsbare groepen' niet langer ontzien, een maatregel waarvan de ambtenaren benoemen en accepteren dat die studenten afschrikt. 

Verder gaat de huurtoeslag voor studenten op de schop, daar is jaarlijks € 100 miljoen mee gemoeid. Daar zijn twee rechtvaardigingen voor.

De eerste is te begrijpen, het is algemeen geaccepteerd dat studenten niet zelfstandig wonen. Maar de tweede rechtvaardiging is wel opmerkelijk: een student zou wel eens goed kunnen verdienen later, het zou kunnen. Daarom moet hij nu alvast worden gekort. Het staat er echt. 

Het studentenleven zal niet meer zo zijn zoals het ooit was. Vernieuwing is onderdeel van het leven maar het bijltje waar nu mee gehakt gaat worden is wel heel bot. 


Jiskefet - Lullo's - Het boek door wobblinglose