'Europese belastingbetaler mag opdraaien voor schade door fraude Moldavische Maffiabankier'

Ja, dat is lekker logisch. Nederland is een belastingparadijs, dat weten we. Tegelijkertijd sluiten we associatieverdragen en toetredingsovereenkomsten met landen die daar veel te corrupt voor zijn. Immers, bij een uitbreiding van de EU (of iets wat daarop lijkt) halen we de grenzen voor personen, goederen en kapitaal weg en bij sommige landen kunnen we dat beter niet doen. Daar maakt de maffia misbruik van de open grenzen en dat kan het desbetreffende arme land wellicht nog meer schade opleveren. Zo geschiedde, iets wat gaten veroorzaakte die we met 'Europese solidariteit' gaan dichten. 

Op de Bloemgracht 45 zit bijvoorbeeld een bedrijf genaamd 'OTIV Prime'. Dat is een schaduwbedrijf van Moldavische politici, die hun macht misbuiken om zichzelf enorm te verrijken. De bedenkers van de genoemde fraude zijn Vladimir Plahotniuc en Vlad Filat, voormannen van de pro-Europese beweging in het Oost-Europese land.

Om die reden zijn ze onschendbaar, want in onze dolle zucht naar uitbreiding doen we met iedereeen zaken, hoe corrupt ze ook zijn. Zo is Vlad Filat het aanspreekpunt voor de bestrijding van corruptie hangende de integratie van het land in de EU. Vervelend alleen dat hij zelf een celstraf uitzit van negen jaar, wegens corruptie. Dit schandaal was het best gelezen topic van vorig jaar, reden voor ons om de Moldavische maffiabankier een bloemetje te presenteren. Het hele verhaal treft u hier gratis en voor niets aan

De genoemde politici hebben € 1 miljard gestolen uit hun thuisland, waarvan een bedrag van minstens € 70 miljoen op de Amsterdamse Bloemgracht 45 te vinden is. Kennelijk hebben de Nederlandse trustsector en overheid daar geen enkel moreel bezwaar tegen. Maar het is een feit dat we de arme Moldaviërs zo nog een poot uitdraaien, waardoor het land op de rand van een faillissement staat. Tot onze schrik zal het IMF de gaten van Filat en Plahotniuc gaan vullen uit eigen middelen. Uit ervaring weten we dat het dan eist dat de EU meedoet. Dat betekent dat de Nederlandse belastingbetaler moet opdraaien voor een bancaire fraude die onze eigen overheid gedoogt. En in dit filmpje geeft de Europese commissie al aan dat het bereid is het land financieel bij te staan, ongeacht de genoemde criminaliteit.

Heeft dit iets met die associatieverdragen te maken? Jazeker. We zijn niet voor of tegen een bepaald volk. Maar open grenzen met een land dat zo corrupt is werkt averechts. Laten we de tekst van het assocatieverdrag er eens bijpakken. 

Als we zoeken op het woord 'bank', dan komt daar maar een enkel resultaat naar boven (dus samentrekkingen als 'databank' of 'rechtbank' daargelaten). Als een Moldavisch boefje geld verdient met CD's kopiëren (wie doet dat nog) dan heeft een Europees of Amerikaans mediabedrijf het recht om de Moldavische rechter te vragen de banktegoeden (daar is het woord) van de overtreder te blokkeren. Dat is alles wat er over het bankwezen wordt gezegd, stiekem een CD of iets anders namaken is de enige criminaliteit waar we tegen optreden. Maar de eerder genoemde zware bancaire criminaliteit durven we niet eens te bespreken met de Moldavische regering. Logisch, die doen er lekker aan mee. 

Wat wel helder is geregeld, is dat we het land kunnen bijstaan als het in de knel zit. Dat is artikel 413, dat ook in het verdrag met Oekraïne te vinden. Het is een eenzijdige verplichting tot het leveren van bijstand, gratis geld dus. Er staat niet bij dat onze steun nimmer en te nooit gebruikt mag worden om gaten te dichten die door criminaliteit zijn ontstaan. Goed geld naar kwaard geld brengen is alleen maar nog schadelijker. Begrijpt u nu waarom we waarschuwden tegen die assocatieverdragen?