Redacteur Financial Times krijgt hoge Franse onderscheiding wegens 'pr via journalistiek'

Alle niet-kritische journalistiek is geen journalistiek maar public relations. Anders kunnen we het niet noemen. Des te bizar dat Financial Times-hoofdredacteur Lionel Barber de Franse Légion d'Honneur toebedeeld krijgt. Zijn journalistieke werk is namelijk vooral goede pr voor het Franse politieke beleid. Barber wilde het bericht met een enkele vriend delen maar was zo onverstandig hem op zijn timeline te zetten, zodat alle FT-lezer konden meegenieten. 

Een mooi voorbeeld van de beloonde pr is dit interview bij CNN, waarbij hij openlijk pleit voor het remain-kamp bij het Brexit-debat. Helemaal prima, doen we zelf ook wel eens, een beetje campagne voeren. Alleen zijn het wel erg voorspelbare argumenten: de EU is economisch voordelig, dus alles wat afwijkt van Europee economische integratie is schadelijk. Vervolgens wordt er gesproken over waarom mensen dat dan niet als een belangrijkste argument zien, zonder dat men zich afvraagt of het klopt. Opmerkelijk wel dat een financieel journalist (opgeleid als vertaler Duits) met zo relatief weinig moeite een onderscheiding krijgt die normaal gesproken aan oorlogsveteranen wordt uitgedeeld. Maar verder zijn we niet jaloers. Goed, FT is dus een uithangbord van het Elysée. Weten we dat ook weer.