Yuri van Gelder naar huis gestuurd wegens 'drankgebruik', niet heel logisch

Was het neusbier, of een ander witbiertje? Schokkend hoor, dat Yuri van Gelder de Olympische Spelen moet verlaten. Maar goed, het getuigt ook niet van veel teamspirit als je als topsporter je makkers in de steek laat en het alleen op een drinken gaat zetten. Immers, de prestaties van een enkele teamlid maken of kraken het succes van de groep. 

Or does it? Niet echt toch, het nummer 'Ringen' is een vrij individuele aangelegenheid. Daarom geven we u drie feiten mee, you do the methmath. 

1) In combinatie met grote hoeveelheden alcohol duurt het vijf dagen voordat de resten van cocaïne uit de lever verdwenen zijn
Cocaïne wordt in theorie binnen 12 tot 72 uur afgebroken. Echter, als het in combinatie met grote hoeveelheden alcohol gebruikt wordt, dan ontstaat er een chemische reactie die een restproduct achterlaat genaamd cocaethylene. Dopingtesters zoeken meestal niet direct naar een bepaald goedje, zeker niet als de sporter getest moet worden op een verboden middel dat dagen eerder of meer is gebruikt. Het zijn juist dit soort restproducten die gebruik verraden. Bij grote hoeveelheden alcohol die bij het witte poeder genuttigd worden, duurt het maximaal vijf dagen voordat alle resten cocaethylene volledig uit het menselijk lichaam verdwenen zijn.

2) Een positieve test op cocaïne heeft in altijd Brazilië vervelende juridische gevolgen voor de (vermeende) gebruiker
Net als sommige Europese landen is het gebruik van cocaïne gedecriminaliseerd. Dat betekent de de gebruiker (of bezitter van een kleine hoeveelheid) niet direct de cel in wordt gesmeten. Dat geldt onder alle omstandigheden wel voor de groothandelaar en zeker de producent. Hoewel de productie van het witte goud in Brazilië mininaal is, kunnen we dat niet voor sommige buurlanden zeggen. Brazilië heeft voor een enkele grensovergang meerdere zee- en luchthavens te bieden, vanuit de smokkelaar gedacht. Die wordt zeer hard aangepakt. De gebruiker wordt 'slechts' een taakstraf van slechts vijf tot negen maanden opgelegd. Maar toch beschamend. 

3) Van Gelder hoefde pas over zes dagen weer aan te treden
Een (neus)biertje komt nooit alleen en van het één komt ook het ander, zeker in een land waar alles voorhanden is. Maar het terugsturen van Van Gelder is niet logisch. Het NOC*NSF zet zichzelf voor schut, omdat de eigen verkeerde inschatting nu uitkomt. In een Nederland waar we alles met de mantel der liefde bedekken was het makkelijker geweest om Yuri lekker uit te laten brakken en vervolgens huisarrest op te leggen (of een bezorgdienst te regelen). Dankzij deze dadendrang is het NOC*NSF door zichzelf in een kwaad daglicht gezet. De enige, logische, speltheoretische verklaring is dat het NOC*NSF erger wilde voorkomen en niet met een nasleep van een termijn genoemd in punt 2) wilde zitten. Nederland staat er nu weer lekker op, internationaal, wat alleen te rechtvaardigen is als dit the lesser of two evils is. Van Gelder was beneveld, dus die zal een minder rationele afweging hebben gemaakt.