Tipgever Bernie Madoff krijgt $ 100 miljoen voor goede werk

Duurt even, heb je ook wat. Accountant Harry Markopolos had de zwendel van Bernard Madoff, misschien we het grootste Ponzi-scheme uit de geschiedenis, aan het eind van de vorige eeuw al in de smiezen. De details laten we even, want het is al een oude zaak. Maar Markopolos bestudeerde de gecommuniceerde strategie van Madoff en vergeleek die met de gerealiseerde resultaten. Hij concludeerde dat die twee onmogelijk te matchen waren. Als Madoff stelt dat hij long gaat op sovereigns (bijvoorbeeld) terwijl die dalen, kan hij daar dus nooit een winst op rapporteren. Toch deed hij dat. De enige verklaring is een compleet gefingeerde boekhouding bij een gerespecteerde Amerikaanse financiële partij, maar de VS waren er nog niet klaar voor om dat te accepteren. 

De hele verklaring van Markopolos kunt u gratis en voor niets neerladen bij de collega's van WSJ, met een compleet kloppend feitenrelaas uit 1997. Als men toen had geluisterd, zou dat de slachtoffers enkele tientallen miljarden dollars hebben gescheeld. Ziehier de testimony uit 2009. Wie dit na kan doen heeft bij ons een baan. Zonder blikken of blozen. Een iets gelikter/Amerikaanser filmpje hieronder, daar zijn Amerikanen ook goed in.