RVO geeft geen commentaar op bizarre vastgoedconstructie DENK-voorzitter Öztürk

Is dat even jammer. RVO (die subsidies en garanties voor ondernemers verstrekt) wil niet reageren op de gekke vastgoedconstructie van DENK-voorzitter Selcuk Özturk. De vorige keer zagen we dat hij 'vergeten' is zijn neveninkomsten op te geven uit een deal die is voorzien van een verboden staatsgarantie

Kort en goed heeft Öztürk voor zijn kamerlidmaatschap een hypotheek van € 1,25 miljoen afgesloten bij Rabobank. Daarmee kocht hij een zorgcentrum dat hij liet ombouwen tot een hotel, en dat op het salaris van een gemeenteraadslid. Rabobank was bereid die hoge hypotheek te verstrekken omdat Öztürk een garantie van staatswege kon afgeven. Als Rabobank een verlies dreigt te lopen, dan neemt vadertje staat een deel van € 280.000 van het bonnetje op zich. Die regeling is bedoeld om de economie te stimuleren maar mag niet voor vastgoed worden gebruikt, teneinde speculatie tegen te gaan. 

Niet alleen wordt de garantie daar wel degelijk voor gebruikt, Öztürk vergeet ook nog eens de neveninkomsten uit het hotel aan de kamer te melden (opklik voor groot).

Er zijn twee mogelijkheden. Ofwel RVO heeft verzuimd om te controleren waar Öztürk de garantie voor zou gebruiken, ofwel Öztürk heeft de garantie gekregen waarna hij snel de hoofdactiviteit van zijn bv wijzigde. Niet heel aardig. 

RVO wil er helaas niet op reageren, omdat het 'een individuele zaak betreft'. Dan is de privacy in het geding, dat hebben we eerder gezien. In 'individuele gevallen' volgt er nooit een reactie. Begrijpelijk antwoord, maar toch. 'Verder is het aan de Rabobank om de regels van Staatsgarantie toe te passen. Pas als de Rabobank schade zou claimen wordt de claim beoordeeld door de overheid. Staatsgarantie is wel mogelijk als het voor het eigen bedrijf wordt gebruikt. Bijv. eigen hotelvastgoed komt wel in aanmerking voor Staatsgarantie.'