PvdA krijgt geen subsidie meer om op de Herengracht te zitten

Hoe zit dat nu met die verhuizing van de PvdA? Van de Herengracht naar een leegstand kantoor bij Sloterdijk (van nota een bene een bank), what went wrong? 

Zo moeilijk is dat niet. Een partij krijgt geld van leden, de contributie, maar ook subsidie. Deze is vanaf de jaren '70 hard aan het stijgen, om de daling van het aantal leden op te vangen. Niet alleen stagneert de groei van de totale subsidie, de verdeling zou voor de PvdA ook wel eens slecht kunnen uitpakken. Een deel van de subsidie hangt af van het aantal kamerzetels en de prognose is voor de PvdA niet goed. 

Als we alle jaarverslagen vanaf 2003 op een rijtje zetten, dan blijkt dat de partij de daling van de contributie redelijk in de hand heeft. Maar er is wel een zichtbare daling, zeker in de laatste jaren. Gecombineerd met een mogelijk lagere subsidie zou dat bezuinigingen onvermijdelijk kunnen maken. Gecorrigeerd voor incidentele lasten bij verkiezingen doet de partij het goed: het maakte in twaalf jaar een winst van precies € 100.000 gemiddeld per jaar. 

Contributie, subsidie en resultaat in miljoenen

Als er gesneden moet gaan worden, dan is het logisch dat het personeel als eerste aan de beurt is. Dat staat ook letterlijk in het laatste jaarverslag. Dan zou de rare situatie ontstaan dat er steeds minder sociaaldemocraten op steeds meer ruimte de neus komen te zitten op één van de duurste plekke van Amsterdam. Dankzij de verhuizing naar de Gazastrook van Amsterdam zal er van die beschamende vertoning gelukkig geen sprake zijn.