Missen goud kost Dafne Schippers € 2.559 (welk land heeft eigenlijk de hoogste medaillebonus?)

U weet wat ze zeggen over vrouwen met sterke schouders en stevige knuisten, nietwaar? Gelukkig viert Dafne Schippers haar woede bot op haar schoenen. Dat scheelt weer. Wat is eigenlijk de financiële consequentie van het missen van goud, naast het niet hebben gehaald van een persoonlijk doel natuurlijk?

De regeling voor de medaillebonus kunt u bij het NOC*NSF neerladen. Het verschil tussen een gouden en een zilveren medaille is € 6.375. Maar omdat Schippers de maximale bonus van € 25.500 niet krijgt, zal haar belastingaanslag ook lager zijn. Met andere woorden: voor elke tien euro die een topsporter aan prijzengeld verdient, pakt de fiscus er vier. 

Het is immers het meest waarschijnlijke dat ze in de 40,15-procentschijf voor de inkomstenbelasting zit, waardoor het netto-inkomen dat ze mist gelijk is aan € 2.559. Dat zou in andere landen fors meer zijn geweest. Welke landen kennen de hoogste medaillebonus?

#3 Indonesië

Uit een persbericht blijkt dat Jakarta een prijs van vijf miljard Rupia uitlooft voor een gouden medaille. Helaas is dit een munt die in het verleden nogal last heeft gehad van inflatie, waardoor een miljard Rupia minder is dan het lijkt. Toch is het nog steeds € 388.799 tegen de huidige wisselkoers.

#2 Taiwan

Taiwan kent de Nieuwe Taiwanese Dollar, voor een euro heeft u er dik 35 van. De sportbond van Taiwan looft een bonus uit van NTD 20 miljoen voor een gouden medialle, wat bijna een verdubbeling is ten opzichte van 2012. Dat komt neer op € 564.151.

#1 Singapore 

De Aziatische stadstaat kent een 'Multi-million Dollar Award programme', met een bonus van een milljoen voor een gouden plak, oftwel € 659.024. Deze bonus is slechts een maal uitgekeerd tot nog toe, aan korfballer Jo Schooling. Het best betalende Europese land is ex-Sovjetrepubliek Azerbeijdzjan, alwaar de heerser een prijs van 400.000 Manat overmaakt aan de eerste winnaar die de dopingtest overleeft. Dat is ruim € 217.000, bijna tien keer zoveel als waar Schippers op mocht hopen. Maar voor dat geld krijg je er een vreselijke dictatuur bij, dat dan weer wel.