Beurshandelaar Florian van Laar breidt uit naar neusbier

Mooier krijg je het niet, zo op de maandagochtend. Florian van Laar (we kunnen het afkorten, maar iedereen die Eureffect kent weet dat er daar maar één Florian van L. directeur is) zit volgens De Telegraaf vast wegens drugshandel. Van Laar was ooit directeur van Eureffect, dat vanaf de Amsterdamse Herengracht vermogende cliënten van beleggingsproducten voorzag. Nu is hij naar het zich laat aanzien overgestapt op het witte goud in poedervorm, en niet zo'n beetje ook: hij zou betrokken zijn bij een mislukte deal van € 30 miljoen (mislukt als in: opgepakt). Zelf zegt hij in de 'import/export van verse fruitproducten' te zitten. Dat is ook een omschrijving. 

What went wrong? Eigenlijk is er niet zoveel verschil tussen het agressief verkopen van effecten en het schuiven van pakjes poeder. Het is allemaal dockwork. Eureffect (bekend van het Amsterdams Effectenkantoor AEK en Spirit AIM) trok particulieren aan om te beleggen in aandelen en vastgoed, het liefst met enige hefboom. Het probleem daarbij is dat de Van Laars van de wereld bijzonder goed zijn in het aantrekken van geld. Vervolgens moet dat geld ook nog eens renderen, om de beloofde megawinsten echt te kunnen uitbetalen. Dat is een stuk lastiger dan de belofte aan de man brengen. Anders gezegd: in de competieve beursomgeving is het héél moeilijk om het beter te doen dan de rest.

Eureffect bedacht een list. Met dochterbedrijf AEK hielp het kleine beursgenoteerde fondsen om beleggers te vinden. Die fondsen moesten daarvoor een fee betalen, maar dan hadden ze ook wel wat. AEK leverde massa's hongerige beleggers aan die meestal via de telefoon werden geworven door brokers, precies het berroep van Bud Fox in de enige echte Wallstreet-film.

Een andere dochteronderneming van Eureffect, Spirit AIM, 'hielp' klanten om de juiste aandelen te selecteren, ook tegen een fee. Hoe makkelijk is het dan om de klanten van het tweede bedrijf vol te stoppen met de aandelen van de eerste? Zodoende krijgt Eureffect twee keer een fee over hetzelfde advies. Het is alsof een makelaar bij hetzelfde huis namens zowel de koper als de verkoper als de verkoper onderhandeld en beiden een rekening stuurt. Als neveneffect gingen de aandelen van de desbetreffende fonds door het dak, maar dat was enkel het resultaat van een hoge, kunstmatige interne vraag. Het resultaat laat zich raden: doorlezen doet u bij Quote

De dubbele fee levert een riant inkomen voor de verkoper op, maar uiteindelijk spat de bubbel uit elkaar als er niet genoeg nieuwe beleggers bijkomen. Weescht daarom altijd uitermate voorzichtig bij aanbieders die claimen beter te zijn dan anderen. Dat is met beurshandel onmogelijk, vooral dankzij de flitshandel. De enige manier om er een droog brood mee te verdienen is iets te doen waar de klant liever niet vanaf wil weten. De effectenmakelaar uit de jaren '90, met gouden Rolex, vette kuif en zijden das draagt nu een blauwe overal en schuift dozen.