Komkommertijd weer over, 925 is back in business

Dat was even schrikken: een oog verliezen bij het sabreren. Maar we hebben een nieuwe op de kop kunnen tikken, dus vanaf vandaag is de komkommertijd voorbij. En tercht, want ook het reces in de Tweede Kamer is over (na drie maanden!) en er komen verkiezingen aan. Dat betekent dat er weer flink gerommeld moet gaan worden om het vaderlandse spaarboekje met wat windowdressing te laten lijken op de drankenkast van Bonnie St. Claire. Maar even tussendoor: Zuid-Oost Egypte is een aanrader. Niet dat u op de centen zit natuurlijk, maar het is eigenlijk helemaal niet duur.

Toch is de bevolking vriendelijk, deze voldoet op geen enkele manier aan het stereotype dat enkelen van uw collega's (die elke ochtend een zakje M&M's kopen en op kleur sorteren) er wellicht van hebben. Naast genieten van de mooie natuur (vooral onder water, erboven is er eigenlijk bovenal veel zand) is het een optie om een dagje de Nijl te bezoeken. Sommige Oud-Egyptische tempels zijn opmerkelijk goed bewaard, een bezoekje waard. Gids Osama Ahmed spreekt Nederlands (why) en zorgt voor een overhoring na de tocht, zodat alles u beklijft. 

Wat gaan we de komende tijd doen? Ten eerste heeft Europa een bancair stelsel dat een beetje boel ongezond is. Italië is het volgende land dat met steun van anderen ('geen cent meer naar de Italianen!') gesaneerd zal moeten worden. De eerste kandidaat om geknipt en geschoren te worden is Monte dei Paschi di Siena (MPS). Vervelend genoeg wordt deze bank verdacht van boekhoudfraude, waardoor we niet precies weten hoe groot de schade is. Bij de laatste stresstest kwam deze bank er als slechtste uit, hoewel die test zelf buitengewoon mild was. 

In het basisscenario neemt deze stresstest aan dat de rente-inkomsten (blauw) met 50% zullen toenemen van 2015 op 2016 en dat de winst (grijs) stabiel op een half miljard per jaar uit zal komen, terwijl MPS al jaren geen winst meer heeft gezien: wel jaarlijkse verliezen ter grootte van het inkomen van een compleet klein Europees land, vooral door malversaties. Daarom: daar gaan harde klappen vallen. In de nieuwe versie van Het Euro Evangelie leest u er alles over. Op het politieke vlak is het wel zo dat er een reactie komt op ons initiatief 'Peuro' en dan was er ook nog iets met een referendum over het verdrag met Oekraïne. Een soortgelijk verdrag met de VS, TTIP, staat op losse schroeven maar wellicht komt het er via een Canadese omweg alsnog.  

Zeg, 925, kunt u niet ook weer wat vaker stukken maken over vaderlandse boefjes? Dat is vaak klein bier vergeleken met zo'n grote bank, maar dat maakt het niet minder vermakelijk. Natuurlijk, u vraagt, wij draaien. Want vermakelijk zijn ze wel, de wonderbeleggers die gouden bergen beloven maar vooral goed voor zichzelf zorgen.

Ze worden overigens ook goed gelezen, de artikelen over de polderboefjes van het type 'fake it 'til you make it' dus daar krijgt u er meer van. Dan is er opmerkelijk nieuws over de betere brievenbussen van het land. De Moldavische maffiabankier kreeg een beetje last van alle aandacht die we hem gaven en nam daarom spoorslags de benen uit Amsterdam. Waar zitten de uit het armste land van Europa geroofde miljoenen nu dan? Dit dossier moet nog een keer extra gecontroleerd worden, maar de komende weken krijgt u het antwoord. 

Verder is de zieligheidsindustrie weer lekker met bezig met de waarheid verdraaien, alles om maar nog meer gratis geld te kunnen krijgen. De gelden om kids in de 'kansenwijken' van de grotere steden te weerhouden van een enkeltje Kalifaat zijn reeds vergeven. Daarom verzinnen de subsidiesponzen van de polder allerlei vormen van radicalisering, teneinde de overdadige levensstijl van de 'onderzoekers' te bekostigen. Ook hebben we nog een paar grootverdieners in de zorg gevonden die we in het zonnetje gaan zetten. Met cashen is niks mis, maar er zitten er een paar bij die echt geen mate kennen. En we duiken in de financiën van de Zwarte-Piet-boosmensen. Ook hier is de plotselinge aandacht voor 'toenemend' racisme terug te voeren op ordinair financieel wanbeheer. 

Het belooft een hete herfst te worden.