'Green Happiness' is pure kwakzalverij, u riskeert een miskraam (1)

De Sylvia Millecam-Award gaat in 2016 naar de dames van Green Happiness. Wilt u uw ongeboren vrucht dusdanig ziek maken, dat een miskraam zeker tot de mogelijkheden behoort? Of bent u reeds volwassen en heeft u voor uzelf wel oor naar een reeks vreselijke klachten, die normaal gesproken alleen in door oorlog en ondervoeding geteisterde regio's aan te treffen zijn? Vernietig uzelf, tuin in de pure kwakzalverij van Manon en Tessa en maak deze twee commerciële dames en passant schathemeltjerijk. 

Kwakzalverij is van alle tijden, maar recentelijk wordt het verpakt als 'green', 'vegan' of 'healthy'. In de terminologie ziet u al dat het misgaat. 'Green' is een modewoord waarmee een reeks moderne trends worden gevat, zoals ook ook 'groene' energie. Dat moet minder schadelijk voor de aarde zijn, de aarde bevat groene planten, dus minder schadelijk economisch gedrag geeft een groenere planeet. Dat is nog in te denken. Maar op de een of andere manier heeft deze positieve connotatie met het woord 'groen' ook zijn weg gevonden naar de voedselindustrie. 'Groen' is niet alleen goed voor de ijsbeer en het regenwoud, nee, 'groen' is ook goed voor het lichaam. En dan gaan de modieuze meisjes ermee aan de haal, met mogelijk vernietigende gevolgen voor uw gezondheid.

 

Een dagje naar het strand op de planning? En voel je je zekerder als je buik iets platter is? We hebben tips! Check onze #linkinbio

A photo posted by Merel en Tessa (@thegreenhappiness) on

'Green Happiness' is een initiatief van twee dames, de Duitse Manon von Carlsburg en haar Nederlandse collega Tessa Moorman. Het lijkt op een kruising tussen Sonja Bakker en A Bikini A Day. Voedseladviezen worden omgeven door 'een healthy lifestyle' die vooral groen en karig is, maar er moeten wel bikini's gedragen worden. Allemaal leuk en aardig natuurlijk , eigenlijk zou niemand er aanstoot aan hoeven te nemen. Het probleem is alleen dat de dames honderdduizenden volgers hebben die ze overstelpen met aantoonbare onzin. Als u twintig minuten lang uw mond met kokosolie spoelt, zijn alle onzuiverheden uit uw lichaam verdwenen. Door het juiste te eten wordt uw haar dikker, er is een verband met kanker en van gluten gaan uw darmen kapot, ook als u geen glutenallergie hebt. En bij witte vlekjes moet u verse muntthee drinken, ofzo. 

Daarom krijgt u zeven krankzinnige mythes van de dames. Als u halverwege bent en denkt: 'is dat nou nodig, die hippe dames zo hard aanpakken met hun glutenvrije komkommertjes, ze doen toch niemand kwaad?', bedenkt u zich dan dat kwakzalverij wel degelijk schadelijk is. Een wanhopige patiënt kan door ontwetenschappelijke adviezen verstoken blijven van een nuttiger behandelmethode, of bij gebrek daarvan zelfs nog zieker worden. Daar bestaan trieste voorbeelden van. 

Het vervelende aan de boodschap van de dames is dat deze als lieftallig wordt gepresenteerd: schattige meiden in bikini, omgeven door een overdaad aan bloemetjes en vruchten. De vrouwelijke lezers zweven tegen het plafond terwijl de mannen zich door hun hormonen laten leiden en elke vorm van kritisch denken is weg. Maar Green Happines is juridisch gezien extreem slim ingestoken, er is geen speld tussen te krijgen. Neem dit advies. Heeft u last van eczeem en wilt u er wat aan doen, weet dan dat 'stap een het schrappen van zuivel uit je voeding is'. 

Helaas is eczeem voor veel mensen een aangeboren probleem dat wordt versterkt door contact van buiten, waardoor er geen enkel verband met eten is. Volgens echte doktoren kan voeding wel helpen, zoals een afdoende portie vitamine D. Dat betekent alleen niet dat het weglaten van dierlijk voedsel waar de dames een hekel aan hebben, dan net zo goed werkt. Die indruk wordt gewekt, maar als we heel goed lezen kan daar door een sluwe advocaat iets anders in worden gezien: 'veel mensen' hebben er baat bij, deze tip die onder het kopje 'eczeem' staat, maar daarmee is strikt genomen niet gezegd dat iemand die het boek koopt en merkt dat minder zuivel niet helpt, zijn geld kan terugvragen. Het is een handige aansporing. Green Happiness is een slim marketingconcept met een goede juridsiche adviseur en heeft niets met wetenschap of mensen helpen te maken. Die indruk wordt wel gewekt.

1) 'Een ei is het menstruatievocht van een kip'

Als u een diëetexpert (nota bene eentje die zelf zwanger is) zoiets hoort zeggen, dan weet u eigenlijk al genoeg. Dergelijke kreten helpen om mensen een afkeer te laten krijgen van dierlijk voedsel, maar het slaat natuurlijk nergens op. Menstruatie is iets dat enkel bij zoogdieren voorkomt, waarbij bloed en andere cellen die zich in de baarmoeder bevinden, naast de eicellen, periodiek worden afgedreven. Een ei is een enkele, enorme eicel en bevat dus niets dat niet in een eicel thuishoort, zoals menstruatievocht. Om te kunnen menstrueren moet u dus wel een baarmoeder hebben en een zoogdier zijn. Laat kippen echter vogels zijn en geen zoogdieren. De kinderpagina van de San Diego Zoo legt het nog eens uit. Zou u iemand, die het biologische verschil tussen een kip en een mens of tussen een vogel en een zoogdier niet begrijpt, u laten adviseren over uw gezondheid?

2) 'Wij hebben een kwaliteitskeurmerk'

Vanaf nu begint het kwalijk te worden. Met hippe adviesjes en het uidragen van een vega-levensstijl is niets mis. Alleen claimen de dames dat ze kennis van geneeskunde hebben. Ze kunnen immers helpen bij hormonale problemen zoals suikerziekte, spastische darmen alsmede klachten bij zwangerschap en glutenallergie: alles heeft te maken met hormonen, en alles wat met hormonen te maken heeft, komt door voeding. Daarom zijn alle klachten terug te voeren op hormomen. Nu heeft een van de dames zelf een verleden met hormonale problemen maar dat staat er natuurlijk helemaal los van. 

Een diëtist is iemand die patiënten helpt met voedingsadviezen, die door een echte dokter zijn voorgeschreven. De dames hebben dan ook een HBO-opleiding, die hun bevoegd maakt om individuele behandelingen uit te voeren, vergelijkbaar met een fysiotherapeut. Het is een zogeheten artikel 34-beroep, waarbij de paramedische beroepsuitoefenaar ('para', buiten, dus niet-medisch) onder licht regime valt. Er is wel een register waar de dames in te vinden zijn (anders dan Arjen Lubach in zijn show stelde overigens) maar daarin is er geen sprake van tuchtrecht, zoals bij echte geneeskundigen die echte diagnoses mogen stellen. Het Ministerie van Volksgezondheid laat zien aan welke eisen een geregistreerd paramedicus moet voldoen. 

Helder: een diploma is voldoende, net als de belofte de principes 'te onderschrijven'. Het is dus niet zo dat er een beroepsvereniging van groene, in bikini kokende vrouwen is die kijken of de bietensalades van de aangesloten leden wel echt glutenvrij zijn: nee, deze dames hebben een keer een formuliertje ingevuld en dat maakt dat ze 'kwaliteit geregistreerd' zijn. Dat is geen heftige ballotage, maar het zijn dan ook geen medici die beslissingen over leven en dood mogen maken. Dat gebeurt trouwens zelden in bikini.

Op hun Facebookpagina noemen de twee zich in 2014 nog 'orthomoleculair diëtist'. Wat dat bekekent, daar komen we nog op. Het is evenwel een opleiding die door geen enkele universiteit wordt onderwezen, enkel bij hobbyverenigingen voor natuurkruiden. Het is duidelijk geen geneeskunde en van enige 'Kwaliteit registratie' door onze overheid kan dan ook absoluut geen sprake zijn. Toch durft het duo het twee jaar later wel aan om zichzelf te promoveren: nu zijn ze ineens 'geneeskundig'.

Hun credentials zijn wat dat betreft dus compleet verzonnen, ze hebben in 2014 dan ook helemaal geen 'opleiding geneeskunde' achter de rug. Dat geeft niet, dat heeft bij 925 ook niemand. Maar op deze site wordt dan ook niet beweerd dat wij met hormonale sturing via eten kanker, haaruitval en glutenallergie kunnen bestrijden. Daarom gaan we morgen de adviezen eens uit elkaar trekken. Want zoals wij het interpreteren wordt u er juist dood- en doodziek van.