Van de groene glutenvrije recepten van Green Happiness krijgt u zware bloedarmoede (2)

Terug naar de commerciële creatievelingen van Green Happiness, die sexy bikini's, de glutenmanie en alternatieve geneeswijzen tot een mogelijk ziekmakende maar wel klimaatneutrale groenteshake combineren. Ook dat is een manier om ten koste van de gezondheid van een ander rijk te worden. Gisteren zagen we dat ze basale begrippen als het verschil tussen levend baren (mensen) en eieren leggen (kippen) niet begrijpen en dat ze geneeskundige kennis veinzen. Vandaag gaan we zo'n gerechtje eens analyseren: is het inderdaad iets waar men gezonder van wordt, de zwangere vrouw ook?

De eerste twee mythes hebben we reeds besproken. We gaan door. 

3) Het juiste eten kan haaruitval voorkomen

Die bijzondere stelling wordt in dit filmpje geponeerd. U hoort daar wel meer maar daar komen we op terug. Haaruitval is helaas genetisch bepaald. Sommige mannen kammen op hun twintigste hun bakkebaarden al over hun schedel heen; anderen houden hun hele leven lang dezelfde hoeveelheid haar, dat op latere leeftijd enkel wat grijs wordt.

Of u uw haar (naar uw eigen smaak) vroeg of laat verliest is bij uw geboorte al genetisch bepaald, hoe veel of weinig u ook van die vreselijke gluten in uw leven tot u zult nemen. Erfelijke kaalheid komt vooral bij mannen voor, maar vrouwen kunnen er ook mee te maken krijgen. 

Wat is het verband met voeding? De Haarstichting heeft een heldere website met verwijzingen naar wetenschappelijke artikelen, geschreven door echte doktoren en geen 'moleculair geneeskundigen' of zweefmeisjes. Daar staat te lezen:

'Men denkt soms dat voeding van invloed kan zijn op haaruitval. Alleen in extreme gevallen is dit echter mogelijk. We denken dan aan eenzijdige voeding en daardoor een gebrek aan vitamines en andere essentiële voedingsstoffen. Dit kan bijvoorbeeld optreden bij anorexia.'

Duidelijk. De site legt uit dat we de oorzaak van kaalheid niet in voeding moeten zoeken, tenzij het om 'extreme gevallen' gaat. De site noemt daarbij expliciet ijzer, wat we nu juist in vlees vinden dat we van de dames niet mogen eten: de kwakzalverij van Green Happiness is dus niet hip en verder neutraal voor uw gezondheid, de adviezen zijn juist contraproductief. We gaan het vanaf nu vooral over ijzer hebben. 

4) De natuur kiest gezonde en krachtige lichamen om zich voort te planten

De kreet komt rechtsstreeks uit de nazi-ideologie. Voordat u denkt: 'dat zullen die lieve schatten toch niet gezegd hebben?', een still uit het genoemde filmpje. 

Net als in de jaren '30 van de vorige eeuw is het de bedoeling dat u bepaalde mystieke associaties met zwangerschap gaat krijgen, om bepaald gedrag te promoten: nu moet u vooral producten van Green Happiness kopen, toen moest u iets anders. Wederom is het onzin. De natuur selecteert niet wie er zwanger wordt. Zwanger worden, hoe gaat dat eigenlijk? Dit filmpje legt het helder uit. 

De natuur selecteert dus niet, u moet er iets voor doen. Maar misschien bedoelen de dames dat sommige mensen niet zwanger kunnen worden, iets waarbij een groenteshake wellicht kan helpen. Wie mensen kent die ongelukkig genoeg zijn om hun kinderwens niet vervuld te zien worden, weet hoe kwaadaardig deze stelling is. Als een echtpaar om fysieke redenen niet tot een geslaagde zwangerschap kan komen wegens fysieke redenen, dan helpt daar geen enkel diëet bij. Wel is het zo dat een vrouwelijk lichaam dat zwanger is, een enorme prestatie moet leveren die veel ijzer vergt.

Dat zit in vlees, hetgeen volgens Green Happiness juist verboten ist. De Britse NHS adviseert mensen wel om minder vlees te eten, maar niet om het helemaal niet te doen: neem bijvoorbeeld 70 gram per dag in plaats van 200. Ook is het verstandig om juist wel zuivel te nuttigen tijdens de zwangerschap, omdat de groeiende baby calcium nodig heeft. Het 'melk verzuurt het lichaam'-argument is uit de hippe duim gezogen. Met gezond leven tijdends de zwangersschap is natuurlijk niets mis. Maar traag zaad wordt niet sneller door glutenvrije quinoabessen. Door dat te impliceren, geeft Green Happiness stellen met een lastig te vervullen kinderwens valse hoop.

5) Zorgverzekering betaalt, na eigen risico

Klein dingetje tussendoor. Hoe laten we de schoorsteen een beetje roken, bij de dames thuis? Dit is natuurlijk geen liefdadigheid. Een intake kost € 99, bij elke zweefsessie daarna moet u een derde op tafel leggen. Wie dat betaalt? De zorgverzekeraars natuurlijk. Dus ook als u niets met Green Happiness heeft en het liefst elke dag een biefstuk eet, dan nog moet u hier verplicht voor opdraaien.

6) Van gluten gaan je darmen kapot

Ook deze kreet komt uit het genoemde filmpje. Lang verhaal kort. Glutenallergie kan erg naar zijn, als u het heeft. Indien u geen allergie voor gluten hebt, dan krijgt u ook geen allergische reactie na het eten van gluten: vrij logisch natuurlijk. Dat dat anders zou zijn, gaat compleet tegen de wetenschappelijk gefundeerde consensus over dit onderwerp en is dus pure opzettelijke misleiding: nota bene een diëtiste had beter mogen weten. 

7) In 100 gram glutenvrije Bulgur zit juist extra veel ijzer, na een zware dag als de maandag

Laten we nu eens zo'n gerechtje onder de loep nemen. Als we zeggen dat 1) de onderbouwing van de stellingen wetenschappelijk gezien op zijn minst rammelt ('van groenteshakes gaan uw haren sneller groeien') en 2) de dames dit doelbewust doen om hun eigen producten te pluggen, dan zouden we uit een specifiek gerecht of advies met niet al te veel moeite de onzin moeten kunnen destilleren. 

Bulgur is een graanproduct, net als gewoon brood. Maar bulgur is hip en gewoon graan niet, daarom moet u dit eten. Zout van de Himalaya is overigens ook maar gewoon natriumchoride, net zoveel als er in massa op de verpakking vermeld staat. Dat is het vervelende aan de recente 'superfoods-hype': een voedingsmiddel kan niet 'super' zijn. In een pak zout van 1 kilo zit 1 kilo natriumchloride, de chemische definitie van keukenzout. Als het uit Nepal komt dan kan het zout in dezelfde rivier gewonnen worden waar een Boedhistische monnik zijn behoefte doet. U kunt daardoor geïnspireerd raken, maar een kilo natriumchloride is een kilo natriumchloride, of u het aanbidt als SuperFood of niet. 

Uit de opmerking van het menstruatievocht van de kip (die geen baarmoeder heeft) kunnen we opmaken dat vooral Tessa niet erg heeft opgelet bij biologie. Dat verklaart het een en ander. Want weet u hoe zout gewonnen wordt? 

Zout zit opgelost in water. Als water verdampt, dan blijft het zout achter en dat kunt u opschrapen en in zakjes stoppen. Het verdampte water verandert in wolken, die elders op de aarde als pure H2O weer neerslaan, meestal op bergen als de Himalaya. Water dat uit de Himalaya komt is dus zoet smeltwater en bevat per definitie geen zout. Himalayazout lijkt geweldig maar het is niks. Dan blijft de 100 gram Bulgur over. Wat zit daar dan eigenlijk in? Let wel, Green Happiness prijst dit gerecht aan als extra veel ijzer bevattend: dat heeft u wel nodig na zo'n zware maandag, dus doet u eens gek met een beetje extra ijzer! Ook zwangere vrouwen zouden er veel aan kunnen hebben. 

Helaas bevat 100 gram Bulgur slechts 2,5 gram ijzer, volgens de USDA tenminste. 

Een zwangere vrij heeft het tienvoudige nodig om de zwangerschap gezond af te ronden. Een aanhoudend en langdurig gebrek aan ijzer kan gezondheidsklachten voor de vrouw veroorzaken en daarmee later ook voor de ongeboren baby. Een risico is een te vroege geboorte, die ernstige gevolgen kan hebben voor het kind. Dat zegt de NHS, die we toch echt eerder geloven dan de dames van Green Happiness. Het gerechtje dat de dames aanprijzen is dus schadelijk voor de volksgezondheid, want anders dan de twee bestandsdelen (bulgur en zout) bevat het naar ijzer gemeten bijna niets. 

Volgens Tessa en Merel hoeft u dit soort kennis eigenlijk niet te vergaren, want alles wat u moet weten 'zit al in u'. Legt u dat maar eens uit aan een Arabist of een professor Quantummechanica: alles wat u weet en ooit heeft gekund zat er bij de geboorte al in. Niet erg waarschijnlijk. Het enge is dat Merel zelf zwanger is. Als ze dit onzindiëet aan zichzelf oplegt, dan bedreigt ze doelbewust de gezondheid van haar eigen ongeboren kind. Dat is niet erg waarschijnlijk. Een andere mogelijkheid is dat ze dit diëet zelf helemaal niet volgt. Dat wil zeggen dat ze de hapjes wel eens eet, maar dat ze voedingssupplementen neemt om kwalen als bloedarmoede te voorkomen. Want dat is het onvermijdelijke gevolg van dit soort maaltijden. 

Wat is het businessmodel hierachter eigenlijk? Die bewaren we voor morgen.