Green Happiness: kwakzalverij als alternatief voor bijstand (3)

Deel drie over de dames van Green Happiness, wiens hippe receptjes op zijn minst bloedarmoede en mogelijk zelfs miskramen veroorzaken. Vraag: waarom verkopen ze niet gewoon mobiele abonnementen of schoenen, zoals elke commerciële HBO'er? Waarom houden ze zich bezig met voeding en dan ook nog eens op zo'n manier dat ze aansprakelijkheid riskeren voor de gezondheidsschade van onfortuinlijke lezers? Antwoord: het is dit, of de bijstand. 

Hier leest u deel een en deel twee over zeven pijnlijke mythes die de dames doelbewust de wereld insturen. Er waren wat vragen van lezers, waarbij ze zich met name druk maakten om het aspect van opzettelijkheid. Dat het niet gezond is dat een blog schrijft dat onvruchtbare vrouwen door de natuur als niet sterk genoeg zijn geselecteerd voor zwangerschap en dat kippen menstrueren zou natuurlijk ook pure gekkigheid kunnen zijn. Hoe weten we nu zo zeker dat de dames opzettelijk onzin verspreiden, in plaats van dat ze het maar hebben verzonnen en met verder goede bedoelingen het web opslingeren? Dat blijkt wel uit de medisch-wetenschappelijke credentials. 

Zoals reeds besproken zijn de adviezen van de dames aantoonbare kul. Neem bijvoorbeeld de claim dat het slim is om niet te ontbijten, want dat komt neer op paar uur extra vasten per dag.

Volgens de wetenschappelijke consensus werkt dat juist niet, omdat daarmee de kickstart van de stofwisseling wordt uitgesteld. Green Happiness is dus niet onwetenschappelijk, maar antiwetenschappelijk: kwakzalverij dus. Waar halen ze die kennis eigenlijk vandaan?

Volgens de eigen website hebben ze Diëtiek, Orthomoleculaire Geneeskunde en Toegepaste Kinesiologie gestudeerd. Vooral geneeskunde is iets dat men niet zomaar in de vingers krijgt: een dokter is dan ook een beschermde functietitel. Beschermde medische beroepen kennen een register tegen kwakzalvers, artikel 34 zoals de dames dat correct omschrijven. Het zal toch niet zo zijn dat als we in dat register gaan zoeken, we ze niet tegenkomen omdat ze hun credentials bij elkaar gefraudeerd hebben? Ja en nee. 

Volgens de eigen website hebben de dames een geneeskundige opleiding afgemaakt en staan ze in het zogeheten BIG-register. Even zoeken leert dat dat simpelweg niet het geval is. Hoe is dat te verklaren?

In dat register staan alleen echte, erkende doctoren en beoefenaars van medische beroepen. Merel en Tessa hebben echter 'orthomoleculaire geneeskunde' gedaan. Dat is een cursus die door alternatief genezer Jan Blaauw wordt aangeboden in het zogeheten centrum voor alternatieve geneeswijzen 'Ortho Linea'. Deze universiteit zit op het vijfde huis vanaf de rechterkant, in Zoetermeer. Dat ze niet in het register staan komt dus omdat het eigenlijk helemaal geen doctoren zijn, in plaats van ongeregistreerde. Een subtiel verschil, maar de weinig kritische volger zal het niet zien en aannemen dat we hier te maken hebben met echte professionals. Dat is dus niet zo. 

Bij Ortho Linea hebben de dames een achtdaagse cursus gevolgd, de 'missing link' bij kennis van geneeskunde bij kinderen. Daar leert men over bezwangering en voor sommige volwassenen (zoals Tessa) is dat een probleem: de vorige keer zagen we dat ze basale biologische kennis van de menselijke voortplanting nog niet onder de knie heeft. Maar wie deze cursus afrond is een geneeskundige. 

Daar hebben ze ook les gekregen van 'mesologen'. Dat is een therapie die mensen vanuit de vijf aspecten van het bestaan bestudeert: Lichaam, Ziel, Geest, Energie en Bestaan. Wat heeft dat met medische problemen te maken?

'De mens staat in voortdurende wisselwerking met zijn omgeving. Het contact wordt gevormd door voedsel en lucht (spijsvertering en luchtwegen= entoderm) en ons zenuwstelsel (zintuigen, hersenen en huid= ectoderm). In reactie op dit contact reageert de mens in functie (fysiologisch) en disfunctie (pathologisch). De reactie vindt plaats in het bindweefsel (mesoderm). Deze reactie manifesteert zich als symptomen. De symptomen uiten zich op verschillende manieren met verschillende kenmerken, hieruit kan een ziektebeeld ontstaan.'

Als uw kind met voetballen een gebroken enkel heeft opgelopen, dan is gips een optie. Maar mesologen kijken liever naar het mesoderme effect, de energie-reactie die in het bindweefsel plaatsvindt en 'symptomen kan veroorzaken'. Zo bekeken is een bot niet gebroken, maar endemisch, dus moleculair of mesologisch beschadigd. U geneest uw kind niet met reguliere medicatie (of gips) maar met een analyse van de energiestromen en, waarom niet, een beetje extra liefde en het liefst een glutenvrije groenteshake.

Mensen die deze vorm van 'geneeskunde' beoefenen mogen zich niet als medisch expert presenteren. Daarom gaan deze beoefenaars op het randje zitten, door te schermen met wettelijke bepalingen die voor henzelf irrelevant zijn. Green Happiness heeft dus ook niets met geneeskunde te maken, het is een platform om boekjes en kleertjes te pushen. Green Happiness is dus een mengsel van een postorderbedrijf dat alternatieve geneeswijzen als marketingmiddel gebruikt. Het is dus antiwetenschappelijk en dat verklaart waarom de dames de genoemde kul zonder met de ogen te knipperen durven te verkopen. 

Een opleiding als 'geneeskundige' kost € 2.500, bij Ortho Linea. Waarom volgen zoveel mensen een dergelijke kansloze opleiding? Het probleem is dat de overheid, onder druk van linkse gekkies, alternatieve 'geneeswijzen' serieus is gaan nemen. De vorige keer zagen we dat de zorgverzekeraars een bezoekje aan Green Happiness vergoeden. Erger nog is dat bijstandstrekkers via het UWV dergelijke 'opleidingen' kunnen volgen: dan verkopen ze wel onzin, ze zijn tenminste uit de bijstand. 

Dat is de verklaring voor de stortvloed aan telefonische astrologen, paramedische voedingsdeskundigen en verkopers van glutenvrije groenteshakes: het UWV financiert de training waarna ze uit de kaartenbakken van de uitkeringsverstrekker zijn verdwenen, maar de samenleving wel verpesten met hun 'kennis'. 

Twee jaar geleden zagen we al dat het UWV cursussen voor tarotkaarten leggen financiert. Uitkeringstrekkers kunnen dan bij paranormale media gaan werken, die u overdag wel eens reclame ziet maken voor paranormale beldiensten bij zenders als SBS6. 

In dat geval betalen kijkers zich blauw aan allerlei toekomstvoorspellingen, maar daarmee kan de voormalig uitkeringstrekker wel aan een inkomen geholpen worden. Dit is waar de geregistreerde paragnosten vandaan komen: een gratis cursus van het UWV. 

Deze vorm van 'wetenschap' is geleidelijk overgaan op geneeskunde. Het begon met oosterse triltechnieken, waarbij de therapeut zijn goede itenties aan de patiënt doorgeeft via vibratie. Daarna zijn de gekkies zich op voeding gaan richten. Voor Merel en Tessa dames was de keuze helder: de bijstand in, of rijk worden over de rug van de gezondheid van anderen, door op kosten van de belastingbetaler een cursus zweefkunde te volgen waarbij ze allemaal gekkigheidjes leren over eten. 

Ze kozen voor het laatste.