ING heeft groot gelijk met salarisverhoging voor Ralph Hamers: meer geld = fakking mooi

Iedereen is boos, want Ralph Hamers van ING verhoogt zijn eigen salaris. Vorig jaar moest hij het met € 1,27 miljoen doen, nu mag hij € 1,63 miljoen in het iets luxere segment van consumptie besteden. Iets luxer, want met € 1,63 miljoen is hij in de financiële wereld geen grootverdiener: er zijn mensen wiens jaarlijkse gage de miljard dollar aantikt, hoewel dat natuurlijk ook weer uitzonderlijk is. De Hamers-Haat is alleen onterecht. Waarom? 

Ten eerste komt het bericht van de NOS. Dat is het slechtste nieuwsmedium van Nederland, op enige afstand gevolgd door NRC Handelsblad. Waarom? De artikelen over de bancaire wereld zijn ofwel extreem summier, of gewoon ronduit fout en misleidend. Neem de soortgelijke hetze tegen Gerrit Zalm, die vorig jaar € 100.000 extra in zijn met borrelgeld gevulde zak wilde stoppen. Na 'boze reacties' besloot de top daarom af te zien van meer geld. Zou het echt zo zijn gegaan? Nee.

Kennelijk denkt NOS dat een bankier in loondienst zijn eigen salaris bepaalt. Was het maar zo'n feest. Er is een beloningscommissie, benoemd door de aandeelhouders. In het geval van ABN Amro (en Hamers dus ook) besloot deze om het salaris van Zalm 'unchanged' te laten, juist vanwege het politieke klimaat. Dat staat letterlijk in het jaarverslag en daarom is de berichtgeving van NOS dus onjuist en misleidend. Het ontbreekt ze gewoon aan enige financiële kennis. 

Terug naar ING. Het verhogen van de salarissen, dat zou heel Nederland eigenlijk moeten doen. Dat is het advies van een reeks economisch deskundologen. We zitten immers in een muntunie met ongelijke staten, waarbij de landen die een gebrek aan loonmatiging kennen, ook niet meer kunnen devalueren. Daar gaan de zwakste staten aan kapot. Griekenland en Cyprus (met labels) kennen het grootste tekort op de handelsbalans in dit verder natuurlijk erg overzichtelijke plaatje, Nederland (dik oranje) heeft jarenlang een structureel hoog overschot.

Het tekort van de een is het overschot van de ander. In plaats van de Griekenland de lonen verlaagt, zou Nederland die kunnen verhogen. Dat vermindert de interne ongelijkheid in de eurozone, het verlaagt de schuldenopbouw van de arme landen en Nederlandse werknemers hebben meer te besteden. Onze consumptie en welvaart gaan omhoog, de rijen bij de voedselbank en de schuldsanering worden korter. Het spaaroverschot van Nederland zou het waarschijnlijk ook aankunnen. Daarom: niet alleen Ralph Hamers verdient een loonsverhoging, heel Nederland moet eraan. Voor iedereen geldt immers 'meer geld = fakking mooi'.

Tot slot mag niet onvermeld blijven dat Hamers het heeft verdiend. Gisteren schreven we dat de winsten van ING hard dalen, omdat iedereen al volgestopt is met krediet. Als het de taak van een CEO is om meer business te generen, dat is hij daarin toch mooi geslaagd. Ondanks de lastige omstandigheden stijgt net interest income van afgerond € 3,1 miljard in het eerste kwartaal van het jaar naar € 3,2 miljard in het vorige kwartaal. Daarom, zo slecht doet Hamers het nog niet. Gaan we nu weer stoppen met afgunstig zijn en aan onze baantjes die minder betalen en opleveren? Mooi.