Commerzbank wil bank run op Deutsche Bank, lekker sjiek

Duitse humor, nooit grappig. Commerzbank speelt met de gedachte dat Deutsche Bank alvast omgevallen is, dus spaarklanten beter nu de overstap maken. Verder gaat het gerucht dat Commerzbank zijn rivaal moet overnemen. 

Deutsche Bank staat op omvallen, zoveel is duidelijk. Het is politiek onmogelijk om de bank met vers Duits belastinggeld te redden, want dat is iets waar Angela Merkel landen als Italië juist van probeert te weerhouden: beetje raar als het zogenaamd braafste jongetje van de klas het dan zelf gaat doen. Een fusie met Commerzbank is een mogelijkheid, gegeven dat Deutsche eerst failliet wordt verklaard en met Commerzbank een doorstart kan maken: anders vallen beide banken om.

Deutsche is naar aantal medewerkers, balanstotaal, eigen vermogen en marktcapitalisatie grofweg twee keer zo groot. Het is dus een redelijk brutaal idee. Wel is de solvabiliteit van Commerzbank beduidend beter en heeft de laatste ook niet zo'n krankzinnig grote derivatenportefeuille als Deutsche.
Deze bedraagt nu € 42 duizend miljard, wat acht keer zoveel is als de complete Duitse economie. De post is wel met twintig procent gezakt in een jaar, wat kan door contracten gewoon te laten aflopen zonder oversluiten. In theorie kan Deutsche op deze manier tien jaar lang de poot stijf houden en dan zijn de derivaten uit de boeken verdwenen, maar het is dus de vraag of de bank die tijd wel krijgt. 

Overigens krijgt de koers van het aandeel Commerzbank ook flinke klappen, maar niet zulke forse als die van Deutsche: dat aandeel stond ooit op € 100 maar is sinds 2008 met 90 procent gedaald. Voor slechts € 24 miljard koopt u beide bedrijven en heeft u de crême de la crême van de Duitse bancaire wereld in uw knuisten. Een bedrijf als Apple kost € 600 miljard, 25 keer zoveel dus. Dat niemand voor dat prikkie de vingers aan het Duitse bankwezen wil branden en het hele zaakje gewoon opkoopt is veelzeggend.