Ondernemend Nederland: 'F#ck Brussel, regels naleven is voor losers'

Keynes, weet u nog? Niet bezuinigen tijdens een recessie, dat maakt het alleen maar erger. De Wet van Henk adviseert hetzelfde: geen trouwheid betuigen in een relatie waarin de partner dat ook niet is. U eindigt dan toch met een SOA die er ondanks uw Calvinistitische geheelonthoudershouding niet minder om zal zijn. Dus ofwel alle partners houden zich aan de regels, ofwel niemand doet het. Maar sommigen wel en sommigen niet, dat is zelfdestructieve waanzin. Zeggen de werkgevers ook. 

Het is een vraag die ons dit weekend al meerdere malen is gesteld. Als het niet erg is dat landen in de Europese periferie zoveel schulden hebben, zoals Robin Fransman hier stelt ('schuld is maar iets dat in een boekhouding zit'), waarom zou Nederland dan wel moeite moeten doen om de Europese norm te halen als het allemaal toch niet uitmaakt?

Goede vraag. Of iedereen is braaf, of niemand. Makkelijk. Laten we eens kijken hoe men zich in de EU aan de 3-procent regel houdt, het maximale begrotingtekort (de rode lijn). Erboven zit een land goed, eronder is het stout. Sommige landen breken de regels letterlijk nooit, zoals Finland. En sommige landen houden zich er letterlijk nooit aan, zoals Griekenland. Immers, het hoogste punt van de Grieken ligt onder het laagste van de Finnen. Er is geen consequentie voor de Grieken in termen van lidmaatschap, dus er is ook geen reden om de regels wel te respecteren. Daarom, weg met die saaie begrotingsregels, gewoon bijdrukken en uitgeven dat geld. You only live once