Wiebes geeft draaideurambtenaren € 70.000, huurt ze illegaal weer terug

De samenleving bestaat uit mindere goden en ambtenaren. De rommel bij de fiscus in de polder is compleet. Omdat de Belastingdienst wil innoveren (de 'investeringsagenda', IA) mochten 5.000 ambtenaren vervroegd met pensioen, waar bij deze een vertrekpremie zouden krijgen die afhankelijk is van het aantal dienstjaren. Omdat het personeelsbestand enorm verouderd is, bedraagt die gemiddeld €70.000. Dat wekte zoveel enthousiasme dat er veel te veel ambtenaren vertrokken, die nu met behoud van uitkering hun eigen oude baan weer terugkrijgen. 

Het probleem met belastingambtenaren is dat ze lastig om te scholen zijn. Om de IA uit te voeren moeten er 5.000 banen verdwijnen, terwijl er 1.500 nieuwe krachten nodig zijn, voornamelijk techneuten. Wie dertig jaar lang blauwe brieven verstuurt, is niet erg sterk in code kloppen: dat kunnen we ons indenken. 

Uit deze brief aan de Kamer mogen we opmaken dat het niet zonder risico is om een vertrekregeling te organiseren, waarbij de de facto oprotpremie afhankelijk is van het aantal dienstjaren: voor we het weten, zit het complete personeel achter de geraniums. En zo geschiedde.

Om het vertrek van essentiële medewerkers op te vangen wordt de werving aan de poort versneld, wat eigenlijk betekent dat de vertrekkende krachten helemaal niet gemist konden worden. 

Het is dan aantrekkelijk om de oude krachten hun baan weer terug te geven, al hebben ze de vertrekpremie al opgestreken. Dat is gelukkig expliciet verboden, want met dit feest is een bedrag van € 648 miljoen gemoeid. 

Om te voorkomen dat de Belastingdienst stopt met normaal te functioneren in aanloop naar het afgerond zijn van de IA heeft onze regering in alle wijsheid besloten om het draaideurverbod in te trekken.

Dat betekent dat er duizenden ambtenaren zijn die met behoud van een vertrekpremie die soms wel een ton bedraagt, lekker op hun oude plek kunnen blijven zitten. Makkelijker kunnen we het niet maken, wel leuker