Major escalatie in Irak, strijd tegen ISIS: Erdogan gaat de party crashen

Terwijl u dit weekend met een marathon bezig was, een hip festival bezocht of over een fles champagne epibrereerde over de zin van het leven werd er in Irak gewerkt aan een enorme militaire campagne. Mosul is de grootste stad die ISIS in handen heeft en gaat de komende dagen/weken/maanden bevrijd worden. Klinkt mooi, maar het kan ook een enorm humanitair drama worden: het nieuws van de komende dagen dus. 

Als het om ISIS gaat, dan is het de kunst om het in zo weinig mogelijk woorden te duiden. Dat is geen sinecure. Het grijze gebied is van de terreurorganisatie, links en rechts van de Iraaks-Syrische grens.

De regeringen van Syrië en Irak bezetten de roze gebieden en zijn min of meer bondgenoten. Het eerste regime bezit enkel nog een strook in het westen van het land, net als twee enclaves (bij de Turkse grens en rondom de Christelijke stad Deir-ez-Zor). De oorspronkelijke rebellen bezitten enkel nog de groene gebieden, al-Qaida is wit. De Koerden hebben een eigen staat (geel) in twee delen en zijn de partners van zowel het Westen als de Russen. De rode strook in Syrië is het gedeelte dat Turkije bezet. ISIS lijkt zo best wel afgegrendeld te raken. 

Lekker overzichtelijk
Het vervelende is dat de Koerden in Irak en Syrië een even groot gebied ten noorden van de grens met Turkije willen hebben: daar wonen ook Koerden, die zich onder de vlag van de PKK hard maken voor een vrij land. Het zijn de logische bondgenoten van de Koerden in Irak en Syrië. Dat zou ten koste gaan van Turks grondgebied en dat land is een NAVO-bondgenoot van Nederland. Daarom staat de PKK op de lijst van terroristische organisaties, terwijl we militair samenwerken met hun bondgenoten ten zuiden van de Turkse grens. Lekker overzichtelijk. 

Iran steunt Irak weer in de strijd tegen ISIS en heeft duizenden manschappen rondom Mosul op de been. In Irak is Iran onze vriend. Maar in Syrië werkt Iran samen met de Russen en Assad en is het land onze vijand, ook al vecht het tegen dezelfde vijand (ISIS). 

Deze onduidelijke coalitie heeft op dit moment enige tienduizenden manschappen verzameld rondom Mosul, de grootste stad in handen van ISIS. Die heeft daar zo'n 10.000 strijders verstopt die tot het einde willen doorvechten. Daartussen zitten meer dan een milljoen burgers gevangen, dus dit kon wel eens lelijk aflopen. 

Nu wil Erdogan zich er ook mee bemoeien. Dat is alleen maar mogelijk als hij het grondgebied van de Koerden in Irak schendt, wat dus een volgende escalatie kan opleveren.  

Dit gaat zonder twijfel het nieuws van de week worden, dus nu weet u wat er speelt. Gaan we nu weer verder met banken, koersen en gerelateerde ongein.