Monte dei Paschi-aandeel compleet verwaterd en 'bankier Rossi pleegde geen zelfmoord, werd geduwd'

Wat die twee feiten met elkaar te maken hebben? Veel. Voor de duidelijkheid: de beelden in dit artikel kunnen als schokkend ervaren worden. 

Monte dei Paschi (MPS) zit in een diepe crisis, dat wisten we. De afgelopen dagen zien we echter dat de koers opveert. Let wel, een paar jaar geleden stond de koers nog op € 8, maar de bounce is een feit. 

Bij Deutsche Bank zien we hetzelfde beeld, met dezelfde oorzaak.

Het gerucht doet de ronde dat de regering van Qatar een storting in beide banken gaat doen. De emir van dat land, de pas 36-jarige al-Thani, bezit een staatsfonds waar alle oliedollars in worden opgespaard.
Het is inmiddels $ 170 miljard groot en wordt gebruikt om strategische bezittingen in Europa en de VS op te kopen. Al-Thani bezit niet alleen tien procent van Deutsche Bank, maar ook ons Amstel Hotel bijvoorbeeld. Omdat de koers van MPS bijna nul is, betekent een verwatering dat de oude aandeelhouders hun geld zijn. Die rekenen dat persmanager Rossi aan. In 2013 verkondigde hij nog dat het een prima idee was voor particuliere Italianen om hun pensioen in de bank te investeren. Dat hadden ze beter niet kunnen doen, waarna Rossi sprong uit het raam sprong. 

Zerohedge suggereert dat hij niet sprong, maar geduwd is. Let op, het zijn schokkende beelden. Maar na de fatale val komen er twee onbekende mannen kijken of hij nog leeft, zonder zich om hem te bekommeren. Is het een van de oude aandeelhouders, die op traditionele wijze zijn gram haalt omdat zijn investering compleet opgelost is? Van dat laatste is wel sprake van, aangezien het eigen vermogen van MPS compleet verwaterd wordt in plaats van dat de Italiaanse overheid de club komt redden.