Controversiële wapendeal Saoedi-Arabië: Canada houdt woord, speciale juridische bescherming dus overbodig

Dat handelsverdrag met Canada staat ook al op de tocht, dat kun u toch niet zijn ontgaan. Waarom zou een weldenkend mens eigenlijk tegen CETA zijn, de deal met Canada? Het is toch een goed verdrag met ook nog eens een zeer progressief, fijn land? 

Depends on social democrats, who have been quite divided on #trade and #CETA but I remain it is a progressive agreement and solution needed https://t.co/uuF1GyMKAB

— Marietje Schaake (@MarietjeSchaake) October 24, 2016

Wie Canada zegt, zegt Justin Trudeau. De mannelijke feminist, die er ook nog eens trots op is.  

Toegegeven, hij zegt het mooi, de Transatlantische variant op Jesse Klaver. En vrouwenrechten, of mensenrechten, in een verdrag, met een van onze meest betrouwbare bondgenoten, waar we ook nog eens rijk van worden? Alleen iemand die het spoor helemaal bijster is, wil zo'n verdrag niet. Zou u wellicht zeggen. Maar Canada is meer dan dat. 

Een leuke video opnemen of een pakkend statement maken, dat is één ding. Maar een belofte ook echt gestand doen, dat is iets anders. Op dit moment is er een vreselijke oorlog gaande in Jemen, waar een coalitie onder aanvoering van Saoedi-Arabië met ijzeren vuist een opstand neerslaat. Af en toe wordt er een ziekenhuis gebombardeerd, het hoort er allemaal bij.

Het is een nogal complex conflict, waarbij Saoedi-Arabië de regering van het buurland steunt om een opstand neer te slaan. Daar is een sjiitische groep genaamd 'Houthi's', of Ansar Al-Islam, bezig om met hulp van Iran het land in te nemen. Saoedi-Arabië probeerde eerst om met een reeks bombardementen de Houthi's op de knieën te dwingen. Dat deed het door steden vol met burgers van een afstand en vanuit de lucht te bestoken, zodat de eigen troepen geen gevaar zouden lopen. 

Dat mislukte, omdat de opstandelingen taaier waren dan gedacht. Riyad stuurde daarom tanks, met het idee dat die van dichterbij, maar wel op nog steeds veilige afstand, de situatie op het slagveld zouden kunnen beïnvloeden. Ondanks de technologische overmacht lijkt het verbazingwekkend makkelijk om een tank in de woestijn uit te schakelen, dus ook deze opzet van Riyad mislukte. 

Vervolgens schoten de Verenigde Arabische Emiraten te hulp, die het over weer een andere boeg gooiden: met een amfibisch schip, een presentje van de VS, probeerde het land grote hoeveelheden troepen en tanks op het strand van de Houthi's te dumpen. Niemand weet precies hoe, maar de opstandelingen slaagden erin ook dit schip uit het water te schieten.

De coalitie onder leiding van Riyad ziet nu in dat er geen andere oplossing is dan het sturen van grote hoeveelheden grondtroepen, want alles er tot nu toe geprobeerd is maakt het alleen maar erger. Om die troepen en tanks te beschermen zoekt de coalitie een nieuwe pantserwagen die door een aantal Europese landen geleverd zou kunnen worden. De wetenschap dat ze meteen naar het front worden gestuurd en direct burgerslachtoffers zullen maken is voor Europese regering niet acceptabel. In antwoord op Nederlandse kamervragen antwoorden de Ministers Ploumen en Koenders eerder dit jaar dat er geen Nederlandse wapens naar het conflictgebied gezonden zouden mogen worden. 

Ook vroeg de Kamer of de ministers konden aangeven hoeveel buitenlandse wapens er via Nederland naar het conflictgebied werden verscheept. Het betrof enkel Canadese wapens; dat land was kennelijk meer dan bereid om de pantserwagens te leveren, liberale regering of niet. 

In Canada staat een onderdeel van het Amerikaanse concern General Dynamics, dat dit soort wapens maakt. Omdat de fabriek in Canada staat, was het aan de regering van dát land om wel of geen vergunning te verlenen. Trudeau is een zelfbenoemde liberale feminist; zou hij wel bereid zijn om het meest repressieve regime van de wereld van wapens te voorzien, die direct in een ander land burgerslachtoffers gingen maken? Normen en waarden zijn één ding, een order van € 10 miljard voor 900 pantserwagens is iets anders. Trudeau koos voor het geld en dat verdedigde hij zo. 

Als we het verdrag CETA met Canada tekenen, dan krijgen we door de vrijhandelszone die het met de VS heeft, dat land en diens wapenindustrie er gratis bij. Bij compleet open grenzen is Nederland niet langer in staat om het hier gebruikte zeggenschap uit te oefenen: complete vrijhandel is complete vrijhandel. Dat is toch iets om over na te denken. 

Belangrijker nog: zoals Trudeau zegt 'is een regeringswisseling onmogelijk een reden om een contract te veranderen'. Daarmee is een handelsverdrag met speciale investeerdersbescherming dus niet nodig.