Op uw 65e met pensioen? Ga liever lekker met sabbatical voordat u piept en kraakt

Een vrolijker noot in de pensioendiscussie. De voorziening voor de oude dag moet moderniseren, dat is duidelijk. Een voordeel van een flexibeler systeem is de mogelijk om op uw 30e alvast met pensioen te gaan. Voor even dan. 

Volgens onze gast Sjaak Zonneveld is het huidige pensioensysteem oneerlijk, omdat het volgens het principe van solidariteit is opgezet. Het vervelende is dat de jongere van nu solidair is met de oudere van nu. Als de laatste overleden is, dan kan het niet anders dan eenrichtingssolidariteit zijn. Daarom is ons pensioensysteem een ponzi-scheme, een soort piramidespel. Immers, als het systeem knappen staat dan is het wel een reële optie om de jongeren meer te laten betalen, de ouderen minder laten ontvangen is daarentegen nooit bespreekbaar. Daarom, beste jongeren, haal uit het systeem wat erin zit voordat het weg is.