'Door digitalisering wordt de mens weer dom, de Verlichting wordt teniet gedaan'

De VVD gaat de verkiezingen winnen en de RutMeister wordt weer mooi premier. Hoe we dat weten? Zoekt u maar op LinkedIn naar VVD'ers. Het zijn allemaal social media-experts die de strijd gaan winnen, zo werkt de gedigitaliseerde samenleving tegenwoordig. Maar vreemd genoeg heeft dezelfde partij geen visie op de digitalisering zelf, die ze de overwinning gaat opleveren. Door deze digitalisering komt we in een soort Matrix-situatie terecht, waarin de mensheid binnen twee generaties als batterij voor de machines dient. Of denkt u aan het Terminator-scenario, waarbij Skynet een nucleaire holocaust uitlokt. Zoiets. Een opbeurend gesprek met journalist Cees van Lotringen.

Goed, het is weekend. En The Matrix was toch echt een vette trilogie.