Te koop: een tuinhuis van ZEVEN METER voor anderhalve ton

Seeing is believing. De adel verarmt, de huizenmarkt in Amsterdam is knettergek aan het worden en geld is gratis. Dan krijgen we een tafereel dat we uit Van Kooten en De Bie kennen: wonen in het tuinhuis.

Wie net als Frank van Putten op zijn veertigste in een tuinhuis wil wonen: die droom kan werkelijkheid worden. Landgoed Zwaanwijck in Nigtevegt wordt gesplitst. Onder de nieuwe objecten vinden we een tuinhuis, waar een bewoner of een stel in kan wonen. Het is, met entrée, zeven vierkante meter groot en kost slechts € 139.000. Dat is bijna € 20.000 de meter, het vijfvoudige van wat gebruikelijk is binnen de Amsterdamse Ring. 

Daarbij heeft de bewoner wel toegang tot de trampoline, het zwembad en het klimrek. 

Allemaal leuk en aardig voor de kids, maar stop hier meer eens een gezin in.

Nota bene: het is geen lang maar smal huis, dit is het zijaanzicht.

Het opdrijven van de prijzen valt samen met de lage rente: in die zin zijn het communicerende vaten. Maar ongevaarlijk is het niet, zo'n tijdelijke, schuldgedreven vastgoedbubbel. De verkoopprijs kan zo hoog zijn, omdat de financiering goedkoop is. Maar als dat laatste argument wegvalt, is het maar de vraag of een huizenbezitter zijn aankoopprijs weer terugkrijgt. 

Uit cijfers van de OECD blijkt dat de prijs van een koophuis compleet wordt bepaald door de hoeveelheid krediet: meer schuld blaast meer 'waarde' in de speculatieve bubbel. U kent de babyboomers wel, die hun kinderen aansporen om een huis te kopen met schuld, omdat een huis altijd meer waard wordt; dat is wel zo, maar dat komt juist door die schuld.

De pret van dit object zit hem dan ook in het op Airbnb plaatsen. Op hetzelfde terrein zitten meer schuren en huisjes, dus het kan nog best gezellig worden ook.