Wijnand Zeeman (69) overleden, maar zijn winkelketen is springlevend

Textielondernemer Wijnand Zeeman is gisteren op 74-jarige leeftijd overleden, aldus een annonce in De Telegraaf. Met de keten en het familiekapitaal is het gelukkig beter gesteld. Dankzij slim beleid én oog voor de omgeving komt textielketen Zeeman de winter wel door. 

Zeeman is in bezit van de familie, hoewel we de exacte onderlinge verhoudingen niet kennen. Het is logisch om aan te nemen dat Jan Zeeman als oprichter de meeste stemmen heeft in het concern dat meer dan 1.200 winkels beheert.

Anders dan veel andere retailketens slaagt Zeeman erin om de omzet stabiel te houden op ruim een half miljard. Dat is een uitzondering, in een tijd waarin er van de traditionele winkelstraat niet veel meer overblijft.  

Zeeman Groep keert precies zoveel dividend uit aan de oprichters als nodig is om de balans stabiel te houden. De winst na belasting is hier (of altijd) even groot als het dividend en de ingehouden winst opgeteld: wat niet uitgekeerd wordt, blijft in de onderneming zitten.

Omdat Zeeman een bijzonder dunne marge kent - anders kan het niet de goedkoopste zijn - is de nettowinst niet erg stabiel, maar omdat er een ondernemersfamilie achter het bedrijf zit, kan deze die schommeling opvangen door het dividend bij te sturen. Voor veel beursgenoteerde ondernemingen zou dat geen optie zijn. Zeeman keert in acht jaar gemiddeld € 10 miljoen per jaar uit. De familie zal ongeveer € 400 miljoen waard zijn.

Verder is Zeeman zo verstandig om oog te hebben voor het maatschappelijke klimaat, waarin er steeds meer oog is voor fatsoenlijke productie. Goedkoop is leuk, maar steeds meer consumenten willen dat de maker van het leuke jurkje ook een beetje een normaal leven heeft. Zeeman zag deze trend in 2009 al en het concern is bovengemiddeld transparant als het om werknemersrechten in landen als Cambodja gaat. 

Zeeman liet de auditor de MVO-paragraaf controleren, ook al is dat niet verplicht. Het concern slaagt erin kostenleider te zijn in een markt waarin het niet tot het gaatje wil gaan als het om maatschappelijk verantwoord ondernemen gaat en dat zal de klanten behagen. Een van de oprichters zijn ze kwijt, maar Zeeman als bedrijf blijft voorlopig nog wel even doordraaien.