Op 24 november gaat Brussel ons ertoe 'aanzetten' om het associatieverdrag toch te tekenen

Leuk, dat Twitter: daar komt af en toe een best heftig persberichtje langs. Zoals deze, van de President van Oekraïne:

De feitelijke President van de EU en zijn collega uit Kiev spreken in dit persbericht uit dat Nederland op 24 november 'ertoe bewogen moet worden' om het verdrag alsnog doorgang te laten vinden, ongeacht het referendum. In de tekst staat het zo verwoord:

'Petro Poroshenko and Donald Tusk coordinated approaches to the completion of ratification of the Association Agreement between Ukraine and the European Union by the Netherlands as soon as possible.'

Eerder al kreeg het land de zo gewenste visumvrije regeling. Verder wordt het middels een muur van Rusland afgesloten, wat een economie afknelt maar in het verdrag staat dat de EU de schade gaat compenseren. Alle aspecten van een douane-unie zijn dan al geregeld, de zogeheten fait-accompli methode: terwijl Nederland steggelt over een oplossing voor het verdrag, wordt het in feite uitgevoerd en maakt het eigenlijk niet meer zoveel uit wat dit land vindt

Dat is toch echt weinig sjiek om het zo te doen. 

Overigens heeft President Porosjenko een dubieuze brievenbusconstructie in Amsterdam, die we vorig jaar ontdekten. In ruil voor het verdrag zou hij ophouden met belasting ontwijken. Dat is een belofte die hij nog steeds niet heeft ingelost