Vaccin-debat: natuurgenezers zijn dodelijker dan religieuze terreurbeweging Boko Haram

Zeg, dit was een toch een financieel blog? En nu gaat het ineens over vaccins? Klopt, maar dat heeft een reden. Er is een toename waar te nemen van het aantal mensen dat met cijfers smijt om geld of aandacht te krijgen. Gewoon, puur op de emotie, aandacht trekken, dan is echt onderzoek doen niet heel erg nodig. Alle luchtfietserij moet aangepakt worden, daarom hebben we het erover. En de antivaccin-beweging is wel bijzonder schadelijk. Niet voor niets zijn er 'genezers' uit het alternatieve circuit veroordeeld voor fraude. Toch geeft een groot medium als Pauw er een podium aan.  

Hier ziet u een 'debat'. Bij Pauw. Maar het kan geen debat zijn, omdat een stem tegen een andere niet automatisch betekent dat beide stemmen evenveel waard zijn. Daar komen we zo op. De antivaccin-beweging wordt vertegenwoordigd door een natuurgenezer, ene Door Frankema. Ze vertelt: 'Het beeld wordt geschapen dat ziektes zo vreselijk zijn'. Verder: 'er is inderdaad een tijd geweest dat kinderen eraan doodgingen.. mijn kinderen hebben die ziektes wel gehad'. Ergens anders mogen we horen dat haar kids erg gezond zijn, gelukkig maar, oprecht. 

Polio
Van deze lezing kan niet veel kloppen. Een van de ziektes waar we kinderen tegen vaccineren is polio. Als het kind van Frankema polio zou hebben gekregen dan zou ze er niet zo vrolijk bij hebben gezeten. Polio is wel een vreselijke ziekte. En dat die nu niet meer zo vaak voorkomt als in het verleden is correct, maar drie maal raden hoe dat komt: juist door het vaccin!

Is het erg als iedereen zelf uitmaakt of hij zijn kind wel of niet laat vaccineren? Ja, natuurlijk. Het zijn geen losstaande beslissingen. Als alle kinderen gevaccineerd zijn en we slagen erin een ziekte compleet uit te roeien, dan is dat een gift aan de complete mensheid maar dat werkt ook andersom. Bij polio, waarbij het kind als het geluk heeft enkel compleet verlamd raakt, is dat al zo ver, bijna dan. Er zijn twee vormen van verzet tegen het uitroeien van polio. 

De eerste is Boko Haram uit Nigeria, de terreurbeweging die zichzelf aan ISIS heeft verbonden. Boko Haram betekent 'het Westen is slecht' en alles wat uit dat Westen komt moet daarom kapot, net als onderwijs, maar ook vaccins. Als gevolg daarvan zijn er helaas nieuwe polio-gevallen gemeld in het gebied dat door de terroristen wordt gecontroleerd. 

De effecten van polio zijn voor de betrokken kinderen afschuwelijk, daar kan geen twijfel over bestaan. Toch is er naast Boko Haram nog een terreurbeweging die tegen vaccins is en dan hebben we het over de natuurgenezers in Nederland: de mensen die denken dat autisme en borstkanker verdwijnen door gras te eten. Volgens dit soort bewegingen is alles, ook autisme, het gevolg van stress. En een prik geeft een baby stress, dus de prik geeft het kind autisme. Het is een hartnekkige mythe, dat vaccins autisme veroorzaken. 

Het is net als het roze olifantje. Als we u vragen om NIET aan een roze olifantje te denken (u weet wel, een olifant, groot beest, slurf, dikke bips en grote oren maar dan roze) dan zit het toch in uw hoofd. Als u een programma ziet waarbij het verband tussen autisme en vaccins wordt behandeld (of tussen kanker en korfbal of boeddhisme en bleekselderij) dan blijft het verband in uw geheugen hangen, ook al is het ontkracht. In het internettijdperk is iets al gedeeltelijk waar, zodra het geschreven is. 

Dementie is een vorm van diabetes
Een grote site in Nederland die dit verspreidt heet Voeding is Gezondheid, daar vinden we ook het 'werk' van Frankema. Deze site meent dat kanker het gevolg is van zuurstoftekort en dat het genezen kan worden met ... voeding en blowen. Het staat er echt. Voeding werkt, chemotherapie niet, tenminste niet in 97 procent van de gevallen: dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. De site geeft ons een link met echt onderzoek, want 'de doktoren krijgen het niet geleerd'.

Als we die volgen, komen we bij een 'onderzoek' van ene Dr. Garcia uit. Een echte dokter, dus hij zal wel gelijk hebben. Toch?

Garcia is eerder dit jaar gearresteerd in Miami wegens het plegen van 'health care fraud'. Dat betekent dat hij geneeskundige technieken verkoopt aan zieke mensen, in de wetenschap dat hij ze niet beter kan maken. Hij profiteert dus flink van iemand zijn doodsangst. Deze Dr. Garcia is de enige bron van dit statement, nu zit hij achter de tralies. Dat is het probleem van internet: zijn verhalen doen nog stees de ronde, daar zit geen check op. En mensen nemen het voor waar aan. Net als het roze olifantje is zijn werk ook verzonnen, maar het zit nu toch allemaal in uw hoofd.

Bij vaccineren zien we hetzelfde. Het verhaal dat autisme het gevolg is van vaccineren doet de ronde, maar er is geen wetenschapper die het bestaan van het verband kan bewijzen. Niet een, letterlijk. Wel is er deze literatuurstudie naar meer dan vijftig andere onderzoeken, waarvan geen het bestaan van het verband wel heeft kunnen ontdekken. We pakken bewust zo'n metastudie, omdat er bij 925 geen virologen rondlopen.

Zweverig hobbyisme
Als Frankema claimt dat vaccins wel autimse veroorzaken en de fatsoenlijke dokter Lucy Smit in het discussieprogramma niet, dan is het niet het woord van de een tegen de ander: het is dan het woord van een zweverige hobbyist tegen dat van honderden doktoren die aan de studies hebben meegewerkt. Wie deze studies bekritiseert, moet eerst alle aangesloten wetenschappers bewezen hebben kunnen diskwalificeren maar dat is vooralsnog niet erg gelukt.

Dat zien we ook aan de Flory Gout, die een duit in het zakje mag doen. 'Uit onderzoek' blijkt dat kinderen die gevaccineerd zijn, veel vaker ziek zijn, zegt ze op het einde. Is gewoon een feit, blijkt uit een studie uit Duitsland. Om zo'n mythe de wereld in te helpen is enkel wat adem nodig, meer niet. En een echt onderzoek heeft Gout niet voorhanden, want ze noemt Duitsland, maar ze voegt er meteen aan toe dat ze het eigenlijk helemaal niet weet. Ter plekke verzonnen dus.  

Een andere bron dan Gout (en wat andere internetgekkies) is er alleen niet: wel allemaal studies die het tegendeel bewijzen. Helaas heeft ze nu een podium gekregen van Pauw, wat haar ongetwijfeld nieuwe volgers oplevert. Vaccins en astma, zou daar een verband zijn? Nee? Er is geen verband tussen vaccins en astma? Nu associeert u het al, vaccins en astma ook al is er causale relatie tussen vaccins en astma. En niet aan roze olifantjes denken!

Vergeet ook niet dat er een commercieel belang is bij deze onzin. Net zagen we dat kanker een symptoom is van zuurstoftekort, iets wat u met genoeg blowen kunt verhelpen. Dementie maar ook ALS daarentegen zijn varianten op suikerziekte en daarom hoeven ze niet dodelijk te zijn, want als u op de bladeren van de Ginkgo Biloba Boom sabbelt gaat zelfs de ALS over. Deze boom treft u en masse aan bij een van de vele boedhistische tempels die Azië rijk is. De monniken rapen de bladeren en verkopen ze voor € 40 inclusief verzendkosten voor zes gram. Ze worden lachend rijk, daarom heeft een Boeddhistisch land als Thailand ook de bijnaam 'land van de lach'. Ze lachen letterlijk een ongeluk om onze zweverigheid. 

Als u dat ook wilt, ga dan naar Tuinplant.nl en maakt uw eigen stekkies. Wel zorgen dat er genoeg volgers zijn die in de geneeskundige werking geloven, maar met een beetje mazzel mag u bij de publieke omroep aanschuiven. Goed, de natuurgenezers vechten tegen vaccinatie en daarbij verkeren ze in het gezelschap van terreurbeweging Boko Haram. Die maakt haar slachtoffers vooral daar waar ze gebied beheersen, terwijl een natuurgenezer iemand is die overal zomaar naast u zou kunnen komen wonen. 

Iemand van Boko Harma is makkelijk te herkennen, een natuurgenezer met kinderen zonder vaccinatie niet. Daarom is natuurgeneeskunde gevaarlijker dan vele religieuze terreurbewegingen.