Alle schimmige geldstromen belastingontwijkende President Oekraïne in één handig overzicht

Niet de Panama Papers, maar 925 is de plek waar u al uw nieuws over de slimme fiscale trucs van het staatshoofd van Oekraïne kunt aantreffen. Niet om flauw te doen, wij waren een half jaar sneller dan Trouw en consorten. 

Op dit moment probeert Petro Porosjenko meer geld los te peuteren van de EU, want zijn land is blut. Interessant genoeg is hij een van de veertig roofridders die het land hebben kaalgeplukt, precies waarom het land zo arm is. Via schimmige deals heeft zijn vader, destijds een hoge Sovjet-ambtenaar, zichzelf eigenaar gemaakt van staatsbedrijven. Het bezit in die fabrieken en de winsten daaruit zijn nu overgemaakt naar zoon Petro.

Omdat hij niet van belasting betalen houdt, laat hij de dividenden via dit schema naar Panama lopen. Er zit een bedrijf uit Cyprus bij, omdat hij dan gebruik kan maken van een vrijstellingsregeling voor winstbelasting. Door een gat in de wet hoeft een Cypriotische holding geen belasting te betalen over winsten uit dochterondernemingen in Oekraïne. Panama heeft een soort bankgeheim en Nederland deelnemingsvrijstelling, dus dankzij deze constructie heeft Porosjenko geen last van zijn eigen blauwe-brievenbrigade. Zijn fiscaal adviseur is er een om door een ringetje te halen. 

Het resultaat hiervan is evenwel dat zijn land blut is, dus daarom vraagt hij de EU nu om steun. In het associatieverdrag is geregeld dat het land daar recht op heeft. Gelukkig staat er in dat verdrag niets over het aanpakken van dit soort constructies, waardoor de rijkste president van het armste land van Europa de komende jaren geen belasting hoeft te betalen over zijn vermogen van waarschijnlijk meer dan € 1 miljard. Wel mag hij € 119 miljoen aan steungeld meenemen uit Brussel. 

Weet u dat ook weer.