President Porosjenko van Oekraïne houdt ons voor de gek met register tegen corruptie: is veel rijker

Kent u die mop van die arme Oekraïense president die stiekem miljardair is, zijn vermogen verzwijgt en Nederland onder druk zet om het land dat hij zelf arm heeft gemaakt financieel te steunen?

Dat verdrag met Oekraïne wordt een dezer dagen gewoon geratificeerd, referendum of niet. Geluk bij een ongeluk: omdat er niet al in april een beslissing is genomen, maar nu pas, hebben we inzicht in het befaamde rijkdomregister dat Oekraïne onder druk van de EU heeft gepresenteerd. Daarin moeten prominente politici opgeven wat ze hebben, een vorm van transparantie die inderdaad niet gek is.  

De NOS kwam er bijvoorbeld achter dat President Porosjenko een paar dure horloges heeft. Verder was 'een van de opmerkelijkste lijsten' die van een burgemeester die een ruimtereis wil maken. Helaas is er met dit register iets veel ergers aan de hand: er is mee gesjoemeld, nota bene door de president van het land zelf, de man die graag wil dat Nederland het verdrag snel tekent (en hulpgeld stort).

In dit register verantwoordt hij netjes aan hoeveel auto's, villa's en bontjassen hij heeft. Daarnaast geeft hij een opsomming van bedrijven die hij bezit, met de nominale waarde van de aandelen erbij, in de lokale munt. Let u op het woordje 'nominaal'. Opgeteld zijn die bedrijven iets minder dan € 1 miljoen waard. Porosjenko is dus rijk, maar ook weer niet zo erg rijk (voor alle afbeeldingen: opklik voor groot).

Via de wisseltruc, die in het filmpje wordt uitgelegd, kunnen bedrijven met enorme omzetten als kleine bakkertjes om de hoek op de balans worden gezet. Dat doet Porosjenko ook. Via allerlei insiders (loslippige trustboeren, collega-journalisten) hebben we dit schema kunnen maken van zijn bv-kerstboom. De namen 'Roshen' en 'CEE' ziet u ook in het register terugkomen, ook al is dat in het Oekraïens. 

Welk bedrag stroomt er nu door deze prachtige fiscale constructie die hij om zijn voedingsmiddelenbedrijf Roshen heeft gebouwd? Nota bene: dankzij de Cypriotische vennootschap hoeft hij geen belasting te betalen, in Panama bestaat een soort bankgeheim en Nederland is een handige schakel in dit soort gevallen (daarom weten we dit ook). 

De site van Roshen zelf rept er met geen woord over. Het is natuurlijk pijnlijk als het staatshoofd van een land in Nederland om geld bedelt (en ons onder druk zet om een verdrag te tekenen dat een clausule met solidariteit bevat) terwijl hij zelf een miljardenbedrijf bezit. Volgens het internetarchief had Porosjenko in 2011, dus nog voordat hij president werd, een omzet van $ 1 miljard die ook nog eens met 32 procent steeg. Zo'n bedrijf is zelf letterlijk miljarden waard en geen $ 1 miljoen, zoals het register stelt. 

Als we nu dezelfde link terugzoeken dan krijgen we een 404, een foutmelding: het desbetreffende artikel is verwijderd, net als elke verwijzing naar het vermogen van de eigenaar, nu staatshoofd van Oekraïne. 

Porosjenko is er kennelijk niet meer zo trots op dat hij miljardair is, daarom degradeert hij zichzelf tot schamele miljonair. Slim, want nu lijkt hij arm en zielig, net als zijn land: en Nederland gaat dan graag met geld strooien. Overigens doet zijn minister van binnenlandse zaken hetzelfde: die koopt en verkoopt complete oliebedrijven voor 99 cent (en mag dan 99 cent opgeven als vermogen). 

In het verdrag is artikel 453 opgenomen, dat ons verplicht tot financiële bijstand. Daarmee dichten we, met Nederlands belastinggeld, de gaten die de miljardairs in dat land hebben geslagen met juist dit soort schimmige constructies. Dat is letterlijk goed geld naar kwaad geld brengen. Maar omdat de discussie over het referendum zo lang is gerekt, hebben als geluk bij een ongeluk de mogelijkheid om het om deze reden te laten afketsen. 

Als Porosjenko niet eerlijk is geweest, dan hoeft Nederland ook geen verdrag te tekenen dat ons verplicht tot het geven van financiële steun aan precies de regering van die oneerlijke president. Het is nog net een stok om mee te slaan, een laatste strohalm, een dunne ook nog eens. Maar het is wel een strohalm. En van dit verdrag wordt niemand blij, op een paar olieboeren en schimmige belastingontwijkers na. Dat het verdrag geen bepalingen tegen corruptie en belastingontwijking bevat, is niet zo vreemd als we bezien met wie het is afgesloten. Degenen die zo graag willen dat het verdrag wel doorgaat, mogen nu misschien maar eens uitleggen waarom de gemiddelde Nederlande belastingbetaler ook maar enig vertrouwen mag hebben in onze nieuwe vrienden in Kiev, als we al bedot worden nog voordat we hebben geratificeerd.