Puur genieten: deze ambtenaren gaan van uw geld op bezinningstocht door de woestijn

Stel, een gemeente - bijvoorbeeld die van Heemskerk - heeft een milieukundig organisatie-socioloog op de functie van Organisatie-Adviseur en later Bureauhoofd Buurtgericht Werken gezet, waarna ze Gemeentesecretaris wordt. Wat doet zo iemand dan de hele dag? Het antwoord: op Mindfulnessretraite gaan met de hele organisatie. En niet zo weinig ook, blijkens de factuurtjes die Het Noordhollands Dagblad heeft weten te WOB'en. 

Adrienne Bloem van de Gemeente Heemskerk legt haar functie neer, wegens 'een andere uitdaging'. Dat klopt waarschijnlijk niet helemaal. 

Deze Bloem lag een beetje onder vuur, omdat ze een reis naar Marokko maakte in het kader van een 'energetische opleiding'. De gemeente betaalde het bonnetje van € 2.500 voor de reis die de aanbieder omschreef als 'een magische intense ervaring om weer bij jezelf te komen.' Wie de aanbieder is, wordt er niet bij vermeld maar gelukkig hebben we The Power of Google: deze trips komen uit de stal van ITIP bv, dat weer hofleverancier is van dit soort opleidingen aan de hele gemeentelijke organisatie. Dat riekt naar belangenverstrengeling, dus waarschijnlijk is 'een andere uitdaging' niet de reden van het vertrek van deze ambtenaar: het lijkt erop dat de bewoners het niet meer pikken. 

ITIP biedt opleidingen aan gemeentelijke boekhouders en baliemedewerkers aan waarbij ze vragen moeten beantwoorden als 'wat maakt jouw leven de moeite waard.' Zo komen ze dichter bij zichzelf en de vrijgekomen energie zorgt ervoor dat journaalposten sneller ingeklopt en paspoorten efficiënter verstrekt worden. 

Daarbij helpt het om een echte Bedoeïne op een fluit te horen blazen in de woestijn. 

Ook mogen de ambtenaren naar 'de mystieke wereld van boven', oftewel de Zwitserse Alpen. Daar schrijven ze in kleine groepjes brieven aan elkaar, om lekker los te komen. 

In de het laatse jaar van De Opleiding Van Het Leven mogen de deelnemers gaan 'mildvasten' rondom een 600 jaar oude boom in het Turkse dorpje Sultaniye.  

Het heeft er alles van weg dat de ambtenaren de opleidingen gebruiken als vakantie. De kosten van een jaar studeren bestaan voor een onevenredig groot deel aan verblijfskosten. Wie wel eens naar Egypte, Turkije of Marokko op vakantie is geweest, weet immers dat een luxe verblijf van een paar dagen nooit meer dan € 1.000 kan kosten.

Een aanrader, overigens, maar dat terzijde. Het is lastig in te schatten welk gedeelte van de omzet (minstens drie ton, blijkt uit de opgetelde facturen) van ITIP van de Gemeente Heemskerk afkomstig is. Maar het zou wel eens fors kunnen zijn. De filmpjes worden door niet meer dan een paar honderd mensen bekeken, de laatste tot op de dag van vandaag maar 25 keer. Op het ingehouden deel van de winst (€ 160.000 in het laatste bekende jaar) is deze enkele factuur van € 34.000 voor gewoon 'kosten' van een bepaalde cursus dan ook niet mals. Het heeft er alles van weg dat deze ene gemeente voor een substantieel deel van de omzet van ITIP verantwoordelijk is, waardoor we het eigenlijk als een soort intern reisbureau moeten zien. 

Bloem zal de vakantiesopleidingen voortaan zelf moeten betalen en dat is jammer: hoewel het een beetje knorrig aandoet allemaal ziet het er wel erg gezellig en ontspannend uit.