Griekse bejaarden zijn lui en stom, mogen geen kerstbonus van onze eigen Dijsselbloem

Dat is niet erg indachtig het kerstgevoel, zullen we maar zeggen. Griekenland wilde graag geld reserveren voor een kerstbonus voor bejaarden. Sommige hebben tot veertig procent van hun pensioen moeten inleveren, een gevolg van de crisis en de daarna opgelegde bezuinigingen. Premier Tsipras wilde daarom een handreiking doen en elke pensionado € 500 geven om de koude dagen door te komen. Als je dat doet, snijden we jullie van Europese hulp af, was de reactie van Europgroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem.

Deze kerstbonus stond niet in de eerder gemaakte afspraken. Daarom was er unanimiteit nodig voor goedkeuring in de Eurogroep, de bijeenkomst van Europese Ministers van Financiën. Het mooie aan die term is dat individuele personen zich kunnen verschuilen achter de groep: misschien was er slechts één minister tegen, misschien was iedereen hardvochtig. Uit ervaring weten we dat de term 'sommige' in dit verband betekent dat Nederland zelf ook bij de niet nader te noemen groep hoort, hoewel dat ontkend kan worden: dat geldt ook voor de voorzitter. Calvinisme en sociaaldemocratie in één persoon is toch niet zo barmhartig als gedacht.

Deze eenmalige actie zou de schatkist een zesde hebben gekost van de steun de EU aan de rijkste bankier van Griekenland heeft gegeven via diens Eurobank. En er is maar één Griekse bankier de rijkste, tegenover 2 miljoen arme oudjes. Merry Christmas Jeroen.