'Oplichting, bedrog en onrechtmatig handelen' in huize Clairy Polak: en dat met Alzheimer!

Nog even over dat stinkende zaakje rondom beleggingsfirma De Kleine Arion (?!?), van de partner van Clairy Polak (die ja). U dacht toch niet dat we het er verder maar niet meer over zouden hebben?

Wat er in het filmpje van Shownieuws wel uitgesproken doch niet uitgezonden is, is dat Nico Commijs (de man van Clairy Polak dus) al sinds begin jaren '90 mensen aan de lopende band oplicht. Zo mogen we het noemen van de rechter, zie de bijgevoegde uitspraak. Ondergetekende werkte acht jaar geleden bij Quote, dat ook publiceerde over de fraudes van Commijs. Hij en Polak mailden en belden en togen uiteindelijk naar de redactie om de verhalen offline te krijgen. De reden? Het was allemaal wel waar, maar Commijs had Alzheimer waardoor hij nog maar een paar jaar te leven had. Dat is genoeg straf, nietwaar? Of La Polak de laatste jaren met haar partner in alle rust zou mogen doorbrengen. Voor recidive was Commijs ook te ziek. Tegen zo'n verzoek zegt niemand 'nee'. Impliciet is daarbij natuurlijk wel afgesproken dat Commijs zich nooit meer met beleggingen zou bezighouden. 

Jaren later blijkt dat Commijs gewoon doorging met oplichten, nu onder de naam 'De Kleine Arion'. Bij een kleine groep beleggers haalde hij bijna € 2 miljoen op, om te beleggen. Uiteindelijk zijn de beloofde investeringen niet gedaan dus is er sprake van een ordinair piramidespel. De rechter heeft het zelfs over 'bedrieglijk', 'onrechtmatig' en 'oplichting'. Commijs zal dan wel een milde vorm van Alzheimer hebben, een smoes die hij ook bij zijn latere schuldeisers herhaalde. Polak is niet in gemeenschap van goederen getrouwd, dus haar vermogen blijft buiten het faillissement; ondanks dat ze weet had van de fraude, de buitenwereld bewoog om mild naar Commijs te zijn en dat ze zich zelfs actief met het faillissement bemoeide. Door de betaling van € 60.000 heeft ze geprobeerd de schuldeisers in enige mate tevreden te stallen, maar dat is natuurlijk te weinig.

Commijs heeft namelijk miljoenen opgehaald waar niet mee is belegd zoals afgesproken. Die miljoenen liggen nog steeds ergens, en wel in een zekere Alpenrepubliek. Het zou Polak sieren als ze zou helpen de slachtoffers van haar man schadeloos te te stellen. En dat zijn geen rijke mensen, maar harde werkers die al hun spaargeld zijn verloren, een enkeling zelfs het huis. De vraag is natuurlijk hoe men met dergelijke fraude weg kan komen: Commijs loopt gewoon rond terwijl de rechter het overduidelijk over oplichting heeft, zelfs zonder dat hem naar een mening werd gevraagd: zo evident is het dus. Aankomende zaterdag om vijf over zeven vertellen we u hoe dat juridisch mogelijk is. En in het nieuwe jaar speuren we verder naar de verdwenen miljoenen aan zuurverdiend spaargeld.  

Merry Christmas, Clairy Polak en Nico Commijs.