Als Putin zo eng is, waarom sluit Rutte dan wapendeals met hem?

Hoewel het associatieverdrag erg schadelijk is voor Nederland (oneerlijke concurrentie met lagere milieustandaarden, onveilig voedsel en kinderarbeid) zet de regering het door. De reden: afwijzen zou Europa onveiliger maken en Putin in de kaart spelen. 

Dat is een bijzonder argument, dat voor de discussie over het referendum niet werd genoemd. Toen was het vooral 'goed voor de handel'. Overigens ziet Oekraïne het zelf als een toetredingsvedrag en dat is het ook, laat daar even geen misverstand over bestaan. Dit assocatieverdrag regelt dat de EU en Oekraïne zichzelf voor de rest van de wereld opsluiten in de Europese douaneunie, waarmee het land feitelijk lid van de EU is.  

Goed. We moeten dus héééél erg bang zijn voor Putin, zo bang dat we daarom maar onze economie beschadigen. Dat gaat er hier niet in. Nederland is bij uitstek het land waar Putin wapendeals kan sluiten en belasting mag ontwijken, ook voor de wapens die hij aan Assad verkoopt en die nu de horizon in Aleppo van kerstverlichting voorzien. Dat noemden we in 2013 al

Vanwege de rol die Rostec speelt in het voorzien van allerlei dubieuze regimes van wapens staat het op de Europese sanctielijst.

Dat betekent dat de directeur, Sergey Chemezov, Nederland niet in mag reizen. Tot onze stomme verbazing zit zijn brievenbusbedrijf gewoon nog op de Zuidas, wat betekent dat hij vier maal per jaar in Nederland is om hier vergaderingen bij te wonen. Nederland schendt daarmee het embargo tegen de Russische wapenindustrie, door hem ofwel gewoon in te laten reizen, ofwel door zijn brievenbus niet op te doeken. Overigens is hij niet de enige Russische wapendealer in Nederland. 

Rik Grashof stelde daar Kamervragen over, die men in eerste instantie niet wilde beantwoorden. Later stelde de regering dat deze niet op de vragen in kon gaan, omdat ze de privacy van de bommenmakers wil respecteren. Al met al erkent de regering dat dit een illegale situatie is waar doelbewust niet tegen wordt opgetreden. 

Als Nederland zo bang is voor Putin dat we onszelf daarom economisch beschadigen middels een slecht handelsverdrag met Oekraïne, waarom sluiten we dan wapendeals met hem en staan we toe dat de Russische wapenindustrie Nederland gebruikt als belastingparadijs?

Dat slaat inderdaad als een tiet op een drumstel. Dit zaakje stinkt.