Hoe rijk is Herman den Blijker?

De HAK-reclame heeft al veel bekende koppen gekend. Ronald Koeman, Ilse de Lange en sinds een jaar verkocht Herman den Blijker zichzelf als nieuw boegbeeld voor het merk. "HAK is een oer-Hollands merk en geliefd bij heel Nederland. Het is eenvoudig, puur en eerlijk eten, vaak van dichtbij. Dat past bij mij" vertelde de Rotterdamse chef kok vlak na het bekend maken van het nieuws. Wat houdt hij nou jaarlijks over aan al zijn activiteiten, vroegen we ons af. 

Den Blijker vond op 16-jarige leeftijd de passie voor koken. Drie jaar later vertrok hij richting Frankrijk om daar cursussen te volgen. Op 31-jarige leeftijd liep Herman zijn succesvolle wederhelft tegen het lijf op een wijnproeverij; David Crouwel. Pas een paar jaar later krijgen Den Blijker en Crouwel plannen voor hun eigen restaurant. Op 2 juli 1993 openden hun eerste restaurant; De Engel op de Eendrachtsweg te Rotterdam. De eerste jaren was het voor het duo lastig om hun hoofd boven water te houden, maar de waardering bleef niet uit. In 1997 ontving het restaurant een Michelinster, die zij tot 2002 in hun bezit hielden. 

Topchef
De jaren erop lanceerde het duo meerdere restauarants vooral in het Rotterdamse; De Jachtclub Hillegersberg, Zeezout, Rosso, Las Palmas (2007), Hofdstede Meerzigt te Zoetermeer (2007 en Herrie (2006) te Amserdam. De restaurants Foody's en Groot Paardenburg werden in 2007 verkocht door het duo; ook Zeezout werd verkocht. Groot Paardenburg werd verkocht omdat de rest van de activiteiten van het duo vooral in en om Rotterdam waren gefocust waardoor het restaurant er een beetje bij hing.

Het duo besloot het dus in 2007 te verkopen aan de HME Group rond de topchef Ron Blaauw. Na de succesvolle opening van het immens grote restaurant Las Palmas in 2007, ging het duo wat rustiger aan doen en zouden ze op den duur de meeste restaurant worden verkocht om zich meer op de tv-activiteiten te gaan richten. Dat was al een groot succes, aangezien Groot Paardenburg, Herrie en Las Palmas zijn voort gevloeid uit een tv-serie. 

Daarom was Herman den Blijker de afgelopen jaren een welgeziende gast op de Nederlandse tv, met 19 concepten rond zijn persoon. Maar hij schijnt het tv werk nodig te hebben gehad om te overleven. Herman's zijn eerste restaurant De Engel bestaat op dit moment niet meer. Het roemruchte restaurant staat te koop sinds afgelopen voorjaar alleen wel zonder naam. Sinds 2010 is het restaurant van Lars Litz, de winnaar van het tv programma Herman zoekt Chef.

Lars Litz heeft in het voorjaar van dit jaar het faillissement aangevraagd voor het restaurant op het Eendrachtsplein, alleen er onstaat een rare constructie aangezien Lars Litz blijkbaar de naam van het restaurant mocht gebruiken van Den Blijker. De naam De Engel is nog steeds eigendom van Den Blijker, maar deze zou hij van de hand willen doen om het pand/restaurant toch weer nieuw leven in te willen blazen. Opmerkelijk is het wel want de kale kok zou ooit gezegd hebben; ''Enkel wanneer een gek een groot genoeg bedrag roept, gaan we over verkopen denken".

Maar goed, de Engel was gedurende de ellende niet meer van hem, hoe zit het dan met Las Palmas? In 2012 kwam het nieuws naar buiten dat David Crouwel en Herman den Blijker niet meer elkaar compagnon waren. Naar buiten werd gebracht dat ze als vrienden uit elkaar zijn gegaan, maar andere verhalen deden de rondte dat er Herrie in de Keuken was bij Las Palmas. De tent draaide niet goed en zeker niet hoe men het had verwacht, dus blijkbaar hebben alle zakelijke relaties een houdbaarheidsdatum bij financiele problemen. De oplossing werd erin gevonden dat alle culinaire concepten in de handen bleven van de kok en dat Herman uiteindelijk David heeft moeten uitkopen. Maar hoe erg was de situatie bij Las Palmas?  

Het gerucht gaat dat Den Blijker een opmerkelijke uitspraak heeft gedaan tijdens een nieuwjaarsborrel: "Ik ben blij dat we Las Palmas nog draaiende houden". Als we naar de balans kijken in 2015 dan is er een grote schade geweest, kan er geconcludeerd worden. In 2014 stond er nog een negatief eigen vermogen van € 1.185.667 dus het water heeft hen dus bij Las Palmas tot aan de lippen gestaan. Maar inmiddels loopt de tent wel weer; in 2015 stijgt het eigen vermogen naar € -354.050,-. Dit komt mede door een agiostorting van de aandeelhouder van iets meer dan zeven ton, maar ook draait Las Palmas in 2015 een winst van ongeveer één ton. 

Maar moeten wij ons zorgen maken dat Herman er koud bij zit met deze kerst? Zeker niet, de kale kok heeft een verstandige beslissing gemaakt om zich meer op tv te gaan focussen. De overkoepelende holding van alle concepten met als eigenaar en bestuurder; H.C. den Blijker boekte in 2015 een winst van maar liefst € 1.238.640 en op de post Overige Reserves werd in 2015 een bedrag van € 3.536.995 geboekt. Voor menig ondernemer kan dit zeker een les zijn, zeg maar voor het zingen de kerk uit gaan.