Jaaroverzicht 2016: Yuriy Kosiuk, bankier, stafchef en plofkippenmiljardair [3]

Wie is de grote winnaar van de uitkomst (niet de uitslag) van het referendum over het associatieverdrag? Deze miljardair Yuriy Kosiuk. Het associatieverdrag biedt hem de mogelijkheid om vlees te produceren met technieken die in Nederland verboden zijn, zoals plofkippen en legbatterijen. Het verdrag opent immers de grenzen, zonder dat geregeld wordt dat Oekraïne zijn productie-omstandigheden moet verbeteren. Dat geeft oneerlijke concurrentie: voor 925 een reden om tegen het verdrag te zijn (maar er is natuurlijk meer), zodat een nieuw verdrag gemaakt had kunnen worden dat geen oneerlijke concurrentie faciliteert. Immers, een Nederlandse boer moet zich wel aan allerlei normen met betrekking tot hygiëne, milieu en dierenwelzijn maar ook belasting betalen houden en die kosten geld die in de prijs van een stukje vlees verwerkt zitten. Op al die vlakken is dit verdrag een stap terug, terwijl het ons ook nog eens banen en inkomsten kost. Het mocht niet baten. Yuriy Kosuk, gefeliciteerd, ook met uw plek drie op de lijst met best gelezen artikelen van het jaar.