ECB koopt obligaties van multinationals als Glencore en dat is bloedlink (2)

Nog even over die obligaties van bedrijven, die de ECB links en rechts uit de markt aan het trekken is. Wij vinden dat een beetje gevaarlijk. Het is namelijk nogal willekeurig, weet u. Waarom zou het ene bedrijf wel in aanmerking komen en het andere niet? De hele lijst met bedrijven waarvan de ECB volgens eigen criteria obligaties mag opkopen leest u hier. En dat zijn lang niet allemaal partijen uit de eurozone zelf. 

Stimuleren
Door het opkopen van die obligaties, van bijvoorbeeld banken, komt er meer geld in het systeem en dat moet de economie stimuleren. Dat werkt helemaal niet, dat kon u eerder lezen. Omdat er landen zijn zonder staatsschuld (zoals Litouwen) en de ECB van elk land relatief evenveel obligaties moet kopen (anders is het steun voor een specifiek land en dat is verboden) komt het einde in zicht. Daarom richt de ECB zich nu op obligaties van bedrijven in plaats van overheden. 

Een daarvan is Glencore, een Zwitserse grondstoffenhandelaar met een omzet van bijna € 200 miljard. Nu is dat opkopen niet zonder risico. Een obligatie kan illiquide worden, wat wil zeggen dat er niet meer in gehandeld kan worden. Dan zou de ECB er tot de expiratie aan vast zitten. Een ander risico is dat het desbetreffende bedrijf de rente niet kan betalen, bijvoorbeeld omdat het stevige verliezen maakt. En het resultaat deelt de ECB met de deelnemende lidstaten, die geen invloed hebben op dat beleid. 

Glencore begint stevige verliezen te maken. De ECB heeft nu een database met bedrijven waar het obligaties van opkoopt. Daar kunt u een ISIN-nummer inkloppen en kijken wat de ECB ermee doet. Neem bijvoorbeeld deze obligatie met een couponrente van 2,75 procent, die afloopt in 2021. 

Merkel Ficken
Glencore zit in de problemen, waardoor de koers van deze obligatie ver onder de 100 begon te zakken (bij obligaties meten we koersen in procenten). Gelukkig is daar de ECB, die hem opkoopt, waarna het weer beter gaat. Het vervelende is dat de markt dit bedrijf had afgeschreven en er geen geld aan durft uit te lenen. Nu is dat anders. De ECB heeft Glencore dus enorm gematst, wat zeer willekeurig is (waarom een concurrent niet) en het is ook nog eens een naar bedrijf. 

De kans is erg groot dat de ECB er nooit meer vanaf komt, in ieder geval niet tegen de oude prijs. Eigenlijk heeft een slimme handelaar zijn rommel mooi bij de ECB gedumpt, in de wandelgangen heet dit 'Merkel Ficken'. Hier wordt een gevaarlijk spel gespeeld en als het fout gaat mag u betalen. 

Vraag. Waarom maakt Glencore eigenlijk verlies? Of anders gezegd: welke investeringen van Glencore hebben we hier eigenlijk mee gefinancierd?