Wat is toch het nut van die nepprofielen op Facebook?

Proberen, omdat het kan. Op vleesboek krijgt u - waarschijnlijk - tientallen of honderden uitnodigingen die waarschijnlijk too good to be true zijn. Jonge vrouwen willen en masse uw vriend worden, ook al kent u ze niet. Uit pure verveling zou u op een verloren moment de uitnodiging kunnen accepteren, gewoon om te kijken wat er dan gebeurt. Dit is en blijft een site van en voor nieuwsgierige mensen. 

Achter die fake aandoende profielen zit evenwel een echt persoon, die al snel tegen u gaat praten. Opmerkelijk genoeg hebben mensen die in Amsterdam zeggen te wonen, een telefoonnummer in Indonesië. Als u dat belt staat u bij een schimmig bedrijf in de wacht en smelt uw beltegoed als sneeuw voor de zon. 

We hebben ons laten vertellen dat er zalen vol programmeurs te vinden zijn, in de iets minder bedeelde landen van de wereld, waar mannen (verdraaid) hun dagen slijten met het aanmaken van dit soort profielen. Op meerdere schermen, net als bij beurshandelaren, houden ze honderden of duizenden profielen bij waar eens in de zoveel tijd een verdwaalde geest een invite van accepteert. Als die vervolgens dat nummer belt is het kassa. Kennelijk is de baat uit dat ene belletje groot genoeg om al die moeite te compenseren, anders was het er niet. Ook dat is marktwerking. 

Tip: als u dit zelf probeert, doet u dat dan wel met een telefoon met beltegoed en niet met een nummer waar een abbonement aan vast is geplakt. Elke journalist heeft meerdere anonieme nummers. U wilt immers niet in een database zitten met goedgelovige zielen die echt denken zo liefde te kunnen vinden, een sucker list zeg maar.