Geld dat ECB uit printer knalt gaat via Glencore naar Kremlin (3)

Die zag u niet aankomen, toch? Om de EU uit een recessie trekken én om de Griekse schulden weg te poetsen wordt de waarde van de euro aangevallen. Daardoor daalt de waarde van de munt waar die schuld in is uitgedrukt, maar dat geldt ook voor voor de waarde van uw pensioen. Dat deert kennelijk niet. Punt is nu dat de ECB vervalt in pure politieke willekeur, omdat het ook obligaties van bedrijven opkoopt en het is niet duidelijk waarom het ene bedrijf deze steun krijgt en een andere niet.

Dumpen bij de ECB
In de lijst met bedrijven waar de ECB het schuldpapier van uit de markt trekt, vinden we ook Glencore. Er zijn zo'n zes of zeven redenen te bedenken waarom dat zeer onwenselijk is, las u in deel 1. Verder is het allemaal ook niet zonder risico. Het virtuele geld is dan wel gratis, als de ECB een verlies maakt op die obligaties, dan wordt deze met de lidstaten gedeeld. Zo werkt het ook weer. Dat verlies kan ontstaan als een obligatie met verlies wordt verkocht, of als het onderhavige bedrijf verzaakt op zijn lening. Dat zou allemaal goed kunnen gebeuren

Glencore is namelijk niet ineens rammend verlieslatend, de koers van de obligaties reageert ook heftig op de aankoopbeslissing van de ECB. De kans is groot dat de centrale bank de obligaties nooit meer voor die prijs van de hand kan doen. Daarmee subsidieert het private partijen die de obligaties anders onder zich zouden hebben, vandaar dat dit een beleid van willekeur is. Maar het opkoopbeleid raakt het desbetreffende bedrijf (Glencore in dit geval) ook direct. 

Hoewel het opkopen op de secundaire markt gebeurt en de uitgever van de obligaties dus niet bij die transactie betrokken is, wordt die er wel degelijk op een gunstige manier door beïnvloed. Wie eenmaal een obligatie van Glencore heeft gekocht en daar spijt van heeft, kan hem dumpen bij de ECB. Dat maakt de obligatie meer liquide en feitelijk daalt de kans op wanbetaling (dat is immers niet uw probleem, als de ECB hem met virtueel geld heeft overgenomen). 

Goed gegokt
Omdat de koers van deze Glencore-obligaties dankzij de ECB met vijftig procent is gestegen bij dezelfde couponbetaling, is lenen voor Glencore dus met datzelfde percentage goedkoper geworden. Nieuwe obligaties kunnen namelijk gunstiger de markt in worden gezet. En dat gratis geld wordt niet zelden gebruikt om eigen aandelen in te kopen en/of meer dividend uit te keren. Zo bevoordeelt de ECB de bestaande aandeelhouders, die in dit geval nogal wat miljardairs kennen. Daar komen we op terug.


source: tradingeconomics.com

Wat doet Glencore eigenlijk met dat geld? En waarom maken ze zo'n verlies, waardoor ze een impliciete bail-out door de ECB nodig hadden? Simpel. Glencore heeft, samen met Qatar, € 10,2 miljard op tafel gelegd om een belang van 20 procent in Rosneft te kopen, het oliebedrijf van Rusland. Het Kremlin heeft een begrotingstekort en probeerde via deze weg verse Roebels te krijgen. Dat was iets te veel van het goede voor de grondstoffenhandelaar, reden waarom Glencore zich er waarschijnlijk in verslikte. Beleggen met geleend is geld is risicovol, dat weet iedereen. Maar Glencore zal erop hebben gegokt dat de ECB de printer wel aanknalt als deze zeer speculatieve move, waarbij de sancties tegen Rusland worden gebroken, verkeerd uitpakt. 

En Glencore gokte goed. De ECB financiert dus het breken van sancties tegen Rusland. Het printergeld bereikt ook het Kremlin. Daarom, die zag u niet aankomen.