Dow Jones door de 20.000, Donald Trump is een economisch mirakel (lijkt het)

Hel, verdoemenis en dies wat meer zij. Dat krijgt u ervan, zomaar op een querulant als Donald Trump stemmen. Vreemd genoeg is de beurs met een prachtige opmars bezig sinds zijn overwinning. En vandaag ging de Dow Jones door de magische grens van 20.000 heen. Nou u weer. 

Kennelijk denkt men dat Trump op korte termijn de economie gaat stimuleren. Muren bouwen, wegen aanleggen, you name it. It's great. Die opdrachten zorgen op korte termijn voor meer uit te keren winst en dat rechtvaardigt inderdaad een flinke koersstijging. Er is wel een catch, want gratis geld bestaat natuurlijk niet.  

De VS hebben een gat in de hand, dat moge duidelijk zijn. Terwijl de Dow Jones door de 20.000 gaat, zal de staatsschuld deze maand nog de $ 20.000.000.000.000,00 aantikken. Dat is een verdubbeling sinds de eerste benoeming van Barack Obama. Dat betekent dat het normaal is geworden dat een president meer schuld opbouwt dan alle voorgangers bij elkaar. Er is geen reden om aan te nemen dat Trump dat anders zal gaan aanpakken. Als deze president en zijn opvolger het twee termijnen volhouden en in hetzelfde tempo schulden maken, dan hebben de VS straks een staatsschuld ter grootte van de wereldeconomie.

Om die op te vangen gaat er geld bijgedrukt worden, doen we in de eurozone ook. Dat verwatert de waarde van de uit te keren dollars aan dividend waar en wordt er alsnog niemand rijker. There are no free lunches on Wallstreet.