IMF: 'sorry Europa, in februari toch weer meer geld naar Griekenland'

Daar konden we op wachen: Griekenland redt het niet. Als er nu niets gebeurt, dan ontploft de schuldpositie van het land, naar 275 procent van het nationaal inkomen. Dat blijkt uit documenten die journalisten van FT hebben ingezien, in aanloop naar een nieuwe top over de schuldencrisis op 6 februari.

Eigenlijk zegt het IMF dat Europa bereid moet zijn om die schulden gewoon kwijt te schelden. Iets met een kale kip. En misschien weet u dat niet, maar Europa is daar al druk mee bezig. De rente is zo laag en de looptijd is zo opgerekt dat er feitelijk sprake is van kwijtschelding. Het Europese stabiliteitsfonds ESM zet dat met precies deze woorden gewoon in het jaarverslag. Hoewel de boodschap is dat alles terugkomt met rente, is feitelijk gewoon sprake van 'debt relief'. Dat staat er immers letterlijk. 

In nominale zin is er geen sprake van debt relief, kwijtschelden dus. Maar Griekenland krijgt door de langere looptijd en lage rente feitelijk wel een gift.

Daardoor is er in reële zin wel sprake van een gift, omdat de netto contante waarde van de terugbetalingen nu veel lager is geworden. 

Ook onder die omstandigheden is de schuld nog te hoog. Dus wel krijgen dit jaar nog een nieuwe steunronde, dat is dan de vierde. We told you so.